Inici » Autor del mes, Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, General, Novetat, Poesia

Derek Walcott, poeta del mes

20 desembre 2016 Sense Comentaris

Derek Walcott és un poeta i dramaturg antillà nascut a Castries, capital de l’Illa de Saint Lucia en 1930, dins les anomenades Índies Occidentals.

Sent mestís, fill d’un pintor anglès i una mare afrodescendent, en ell es van barrejar dues herències diferents, la del colonitzador i la del colonitzat, contradicció que travessa tota la seva producció. Com el mateix Walcott descriu: “Sólo soy un mestizo negro que ama el mar. /Recibí una sólida educación colonial./ En mi hay holandés, negro e inglés, y o no soy nadie, o yo solo, soy una nación entera.” Aquest mestissatge és present a l’obra de Walcott, que fon la tradició cultural antillana amb la poesia clàssica i moderna en llengua anglesa.

Va estudiar literatura anglesa a les universitats de St Mary, a Saint Lucia, i West Indies a Jamaica. El 1953 es va traslladar a Trinitat i Tobago, on va fundar el Taller de Teatre de Trinitat, la Trinidad Theatre Workshop, i  va produir les seves primeres obres teatrals. En 1981, va viatjar a Estats Units i es va instal·lar a Boston (Massachusetts), per fer classes a les universitats d’Harvard i Boston.  Al llarg de la seva carrera ha sigut guardonat amb diverses distincions, però sens dubte la més gran va ser el Premi Nobel de Literatura el 1992 per  “una obra poètica de gran lluminositat, sostingut per una visió històrica, resultat d’un compromís multicultural.”

Tot i que poc conegut a Europa fins fa pocs anys, Derek Walcott és autor d’una vasta obra poètica representada en gran part per “Collected poems 1948-1984“, “Testamento de Arkansas ” en 1987 i “Omeros” en 1990, poema èpic basat en l’Odissea, considerat com la seva obra mestra, que utilitza elements de l’èpica grega per adaptar-los a la cultura de les illes del Carib.

Amb una  gran riquesa verbal, visual i conceptual, la seva obra retrata les experiències del poble del Carib i reflexiona sobre la seva pròpia herència, una mescla de cultures africana, anglesa i holandesa. Destaca la importància que tenen per a l’autor el simbolisme dels mites i la seva relació amb la cultura, el multilingüisme i les llengües criolles, el colonialisme, les arrels dels seus ancestres, la seva pròpia illa. La seva poesia, està lligada també a les diferents lluites pels drets d’aquells que van ser obligats al silenci i a la invisibilitat, després d’un passat colonial i d’esclavitud.

” Què es pot dir de Derek Walcott que no sigui sempre massa poc? Quan penso en la seva poesia, la primera paraula que ve a la ment és “Festa”. La poesia de Walcott és una festa del llenguatge, de la imatge, una festa en tots els sentits. ”                                                                                                                                                                                                                                        Xavier Farré

Obres de l’autor a biblioteques de Barcelona

Poesia:

 

Teatre:

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.