Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, General, Novetat, Poesia

Recordem Mark Strand

29 novembre 2016 Sense Comentaris

Aquest dimarts es compleixen dos anys de la mort, el 29 de novembre de 2014, del poeta nord-americà Mark Strand. Enguany s’ha publicat la primera traducció al català d’un dels seus poemaris, Rufaga d’un (ed. Godall, 2016), que se sumar als nombrosos poemaris i assaigs que han estat publicats darrerament en castellà, com ara La vida continua (Visor, 2016) o Sobre nada y otros escritos (Turner, 2015). Tot i que cada cop és més conegut a casa nostra, aprofitem aquest aniversari per presentar-vos-el i fer un repàs de les obres que podeu trobar a les biblioteques publiques de Barcelona. Bona part del que llegireu a partir d’ara és una adaptació molt sumària del text que li dedica la Poetry Foundation. (Us remetem allà per completar allò que trobeu a faltar aquí, però evidentment qualsevol errada en aquestes línies és només nostra.)

Mark Strand va néixer en una illa, la del Príncep Eduard, al Canadà, i no va parar de viatjar: de petit, acompanyant els seus pares per diverses ciutats de Canadà i Estats units (el pare era comerciant); d’adol·lescent, per Colòmbia, Mèxic i Perú. Els darrers anys va viure a Madrid, amb la seva parella espanyola. Ja universitari, es va interessar primerament per la pintura, però durant la seva estada a Yale va acabar decidint-se per la poesia.

Al seu primer llibre, Sleeping with One Eye Open (Dormint amb un ull obert, 1964), ja hi apareixen de manera evident alguns dels trets més personals de la seva poesia. El llibre deu el títol a l’ansietat de l’autor davant la possibilitat, als anys seixanta, d’una guerra amb la Unió Soviètica. El poema “Mantenint la integritat de les coses” prefigura el to i els temes característics de l’obra d’Strand:

En un camp
sóc l’absència
del camp.
Això és
el que sempre s’esdevé.
Allà on sóc
sóc allò que manca.

 
Quan camino
divideixo l’aire
i l’aire
sempre envaeix
l’espai
on abans hi va estar el meu cos.

 
Tots tenim motius
per desplaçar-nos.
Jo em moc
per mantenir la integritat de les coses.

 

Poc abans de morir, Strand va explicar que l’havia escrit en vint segons, durant una partida de cartes.

La preocupació per la identitat caracteritza els seus primers poemes. A Mark Strand and the Poet’s Place in Contemporary Culture, David Kirby assenyala que el mitjà per expressar aquesta preocupació sovint és un estat oníric: la veu poètica es divideix entre dos móns, però no pot ubicar-se confortablement en cap dels dos. El tema de la identitat també és present en la seva obra posterior.

Després de publicar Selected Poems el 1980, Strand passaria deu anys sense escriure poesia. En canvi, va conrear la literatura per a nens amb llibres com The Planet of Lost Things (El planeta de les coses perdudes, 1982). Com en la seva poesia, Strand hi tractava temes com la pèrdua, com ara on van els objectes que s’extravien. Altres llibres per nens són The Night Book (El llibre de la nit, 1995) i Rembrandt Takes a Walk (Rembrandt fa una passejada, 1986). Strand publicava relats a publicacions periòdiques, i el 1985 se’n va editar un recull, Mr. And Mrs. Baby (hi ha traducció castellana a ed. Debate, 1988). Un crític va descriure els relats com “estranys i surrealistes esbossos d’alienació i desarrelament”. El mateix podria dir-se de molts dels seus poemes.

Strand també va publicar llibres de crítica d’art, com ara The Art of the Real (L’Art de la realitat, 1983) i William Bailey (1987). Destaca especialment un assaig dedicat al pintor Hopper (1994), que l’editorial Lumen va publicar aquí el 2008.

The Continuous Life (La vida contínua, 1990, publicada en castellà per Visor) seria el seu primer llibre de poemes en deu anys. La crítica hi va veure canvis respecte de la seva poesia anterior, com ara en la mètrica i el punt de vista. Alfred Corn va dir-ne que semblaba poesia que hagués estat “escrita a l’ombra d’altes muntanyes, i tocada per la seva grandesa”. Aquell mateix any, Strand va ser escollit “Poeta llorejat dels Estats Units”, i això va fer que el llibre rebés més atenció. Els llibres posteriors, com ara New Poems (1990), The Monument (1991), o Dark Harbor (1993) rebrien molt bon tracte de la crítica.

Strand al Festival de Poesia de Barcelona, el 2012

El 1999 Strand va guanyar el Premi Pulitzer de poesia amb Blizzard of One (Rufaga d’un, 1998). Hi eren presents els temes familiars d’Strand: pèrdua, dispersió, absència. En una crítica publicada a The New York Times, Deborah Garrison considerava Strand una de les lluminàries de la poesia contemporània. Seguirien Chicken, Shadow, Moon & More (Pollastre, ombra, lluna i més, 1999) i Man and Camel, (Home i camell, 2006, publicat també per Visor), que conté moments més joganers i enginyosos que els llibres anteriors.

El 2007 Strand va publicar New Selected Poems (2007), i cinc anys més tard Almost Invisible (Gairebé invisible, 2012, disponible en castellà a Visor). En aquest llibre hi trobareu un dels poemes que Strand va recitar quan va participar en el Festival Internacional de Poesia de Barcelona de 2012:

LA MISTERIOSA REBUDA D’UNA CARTA INSÒLITA

Havia estat un dia llarg a la feina i un trajecte llarg de tornada a l’apartament on vivia. Quan hi vaig arribar, vaig encendre el llum i vaig veure damunt la taula un sobre amb el meu nom. On era el rellotge? On era el calendari? La lletra era la del meu pare, però ell feia quaranta anys que era mort. Com qualsevol altre, vaig començar a pensar que potser, tan sols potser, ell fos viu, vivint una vida secreta en algun lloc proper. Com si no explicar aquell sobre? Per tranquil·litzar-me, em vaig asseure, el vaig obrir, i en vaig treure la carta. “Estimat fill”, començava. “Estimat fill”, i després res.

Almost Invisible seria el seu darrer poemari publicat en vida (els Collected poems de 2014 són una antologia). Els darrers anys de la seva vida, Mark Strand va deixar d’escriure poesia i va reprendre les arts plàstiques, sobretot en forma de collages a partir de paper fet a mà. També va traduir a l’anglès els poetes Rafael Alberti i Octavio Paz.

Per saber-ne més:

 “Mark Strand” , a Poetry Foundation.

“El gran poeta de la vida i la mort”, La Vanguardia, 1 de desembre de 2014, p. 31. Obituari.

Castillo, David. “El tot i el no-res”. El Punt Avui, Supl. “Cultura”, 20 de desembre de 2015.

Zaidenwerg, Ezequiel. “Entrevista a Mark Strand”, Letras Libres, 6 de enero de 2013.

 

Obres de Mark Strand a Biblioteques de Barcelona:

Poesia:

Casi invisible. Madrid: Visor, 2012.

La vida continua. Madrid: Visor, 2016.

Hombre y camello: poemas. Madrid: Visor, 2010.

Nada oscura: poemas selectos. [Caracas]  Bid & Co., 2011

Rufaga d’un. Barcelona: Godall, 2016.

Tormenta de uno. Madrid: Visor, 2009.

 

Assaig:

Hopper. Barcelona: Lumen, 2008.

Sobre nada y otros escritos. Madrid: Turner, 2015.

 

Narrativa:

Sr. y Sra. Baby y otros cuentos. Barcelona: Península, 1988.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.