Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, General, Novetat, Poesia

Recordem Leonard Cohen

22 novembre 2016 Sense Comentaris

Molt s’ha parlat dPhoto of Leonard Cohene Leonard Cohen aquests dies arran de la seva mort.  Cohen, que  sempre ha estat reconegut tant com a poeta com per la seva música, és considerada una de les figures més importants de la música en el segle XX. De molt jove va descobrir la poesia de Federico García Lorca, que el va fascinar i va marcar profundament la seva obra. Amb aquest referent s’inicià la carrera poètica de Leonard Cohen, publicant el seu primer llibre de poemes el 1956, als 22 anys, Let us Compare Mythologies. Va seguir publicant llibres de poesia durant els anys seixanta, en què va començar a moure’s pel món musical. Va gravar el seu primer disc el 1967, Songs of Leonard Cohen. En una ocasió va dir que es va decidir per la música perquè amb la poesia no es podia guanyar la vida. Però la poesia va sustentar sempre la lletra de les seves cançons.

El 2011 va rebre el Premi Príncep d’Astúries de les Lletres. En el seu discurs a Oviedo, va abordar aquesta doble condició: “Sempre he tingut sentiments ambigus sobre els premis de poesia. La poesia ve d’un lloc que ningú controla i ningú conquereix. Així que em sento una mica com un xarlatà en acceptar un premi per una activitat que no domino”. El nom de Cohen va sonar durant anys per al Nobel de Literatura.

El cantautor i poeta canadenc deixa una obra extensa al seu darrera, musical, poètica. Pocs dies abans de la seva mort, havia avisat el món que se sentia prop del final. “Estic preparat per morir”, va dir en una entrevista amb el director de The New Yorker. El seu últim disc You Want it Darker és el testimoni del seu comiat.

Us volem recomanar dos petits fragments de la trajectòria de Leonard Cohen, enmig de la multitud de preciosos fragments que formen la seva vida i la seva obra:

Tenia 38 anys i donava el seu primer concert a Israel, a la sala a Binyanei Ha’uma de Jerusalén. Aquella nit, entre llàgrimes i ovacions,  Cohen va elevar a un nivell místic la seva puresa artística.  Aquest article de El País parla d’aquell moment i el documental Bird on a Wire de Tony Palmer és un bon document visual d’aquell concert.

 

Gairebé quaranta anys després, Leonard Cohen rep el Premi Príncep d’Astúries de les Lletres. Us recomanem el discurs pronunciat en rebre el premi.

A la nostra biblioteca podeu trobar moltes de les obres d’aquest artista:

 

  • CD’s:

Live in London. [S.l.]: Sony, 2009

Acordes con Leonard Cohen. Barcelona: DiscMedi, 2007

Book of longing. New York: Orange Mountain, p. 2007

I’m your man. [S.l.]: Sony BMG, p. 2006

Dear Heather. [S.l.]: Sony BMG, 2001

Ten new songs. [S.l.]: Sony, 2001

Poetas en Nueva York. Madrid: Sony, 1998

I’m your man. [USA]: CBS, cop. 1988

Songs of love and hate. [S.l.]: Sony, 1971

 

  • Llibres:

El Libro de la misericordia. Madrid : Visor, 2011

Manzano, Alberto. Leonard Cohen : la biografía. Barcelona: Scyla, 2010

El juego favorito. Barcelona : Edhasa, 2009

Hendrickx, Marc. Leonard Cohen, un buscador de la verdad : el hombre, su poesía y su obra. Lleida : Milenio, 2008

Leonard Cohen: conversaciones con un superviviente. Barcelona: Lenoir, cop. 2005

Flores para Hitler. Madrid: Visor, 2001

La caja de especias de la tierra. Madrid : Visor, 1999

La energía de los esclavos. Madrid: Visor, 1999

Libro del anhelo. Barcelona: Lumen, 1999

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.