Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Còmic, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel – Juan Marsé recomana: Makoki, fuga en la modelo, de Miguel Gallardo i Juan Mediavilla

9 desembre 2016 Sense Comentaris

makoki-portadaFuga en la Modelo / Gallardo & Mediavilla.- Barcelona: La Cúpula, 2009.

Els anys 80 van ser terriblement convulsos, la transició començava a quedar enrere però molts trets característics dels darrers anys del franquisme encara estaven a la nostra societat, una d’aquestes coses va ser el consum de drogues i un augment sense precedents en la criminalitat. Eren els anys dels atracadors i els ionquis, del cine quinqui, i de gent que baixava a Ceuta i Melilla per fer el que popularment se’n deia bajarse al moro (de la wikipedia: Bajarse al moro, expresión coloquial utilizada makoki_petiten España para referirse a viajar a Marruecos con la intención de comprar hachís para consumo propio o para comerciar con él.). Més o menys com abans però amb una important diferència: ara se’n podia parlar lliurement, i el còmic, com a medi proletari va ser un dels mitjans preferits per explicar les coses que calia explicar.

L’underground barcelonès va ser molt fructífer, i ha deixat grans obres, una d’elles potser la més contracultural de totes (en dura pugna amb el Makinavaja d’Ivá) era aquest Makoki. En aquest còmic l’acció comença prop de Melilla per buscar material i els protagonistes acabaran a la presó Model de Barcelona (“l’Hotel”, com alguns en deien) però estem parlant de Makoki, i si el tanquen a la presó serà només perquè se’n pugui escapar.

Publicat serialitzat a la mítica revista El Víbora de seguida es va recopilar en format àlbum i va ser un éxit de vendes, trenta anys després recuperem aquesta obra emblemàtica d’un lloc i un moment, i també d’uns autors, uns aleshores joves i ara consolidats Miguel Gallardo i Juan Mediavilla.

 

Miguel Gallardo i Juan Mediavilla

Miguel Gallardo i Juan Mediavilla

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.