Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Monogràfics, Novel·la barcelonina, Novetat

Cicle de lectura novel·les de la Guerra Civil Espanyola: Riña de gatos

12 novembre 2016 Sense Comentaris

Riña de gatos

d’Eduardo Mendoza

Barcelona : Planeta, 2010.  Demaneu la reserva d’aquest document.

rina-gatosSota el subtítol Madrid 1936, la novel·la Riña de gatos, Premi Planeta 2010, ens explica les aventures d’un crític d’art anglès expert en la pintura de Diego de Velàzquez, que arriba en tren a Madrid la primavera del 1936 amb una missió aparentment fàcil i sense risc: autenticar un quadre desconegut, propietat d’un amic de José Antonio Primo de Rivera. El valor econòmic pot resultar determinant per afavorir un canvi polític crucial en la història d’Espanya. A partir d’aquí viu una sèrie d’amors amb dones de diferents classes socials que els distreuen sense donar-li temps a calibrar com es van multiplicant els seus perseguidors: policies, diplomàtics, polítics i espies, en una atmosfera de conspiració i d’aldarull.

A banda de gustos, aquest mes us proposem la lectura d’aquesta novel·la d’intrigues i anècdotes absurdes. A mode de comèdia burlesca s’entrecreuen  l’esperpent, el sarcasme, les casualitats i les truculències tot barrejant personatges de ficció amb altres reals de la història.

L’autor de Sin noticias de Gurb, El misteri de la cripta embruixada i La ciutat dels prodigis, que fins ara havia geolocalitzat totes les seves novel·les a Barcelona, canvia d’escenari anant al Madrid del 36, mesos abans de l’aixecament militar que va donar pas a tres anys de guerra civil a Espanya.

rina-de-gatosA mode de curiositat comentar que el títol del llibre és el mateix que el d’una pintura d’estil neoromàntic de Francisco de Goya y Lucientes.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.