Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Monogràfics, Novetat

lliurament I Premi Assaig Ateneu

8 octubre 2016 Sense Comentaris

El I Premi Assaig Ateneu- premi de recerca de l’Ateneu Barcelonès s’ha atorgat a El lliure pensament a Catalunya (1868-1923): cultures, identitats i militàncies anticlericals en transformació, d’ Albert Palà Moncusí, professor de Geografia i Història. El nou premi està dotat amb 4000 euros i l’obra guardonada serà publicada per l’Editorial Afers.

premi_assaig_abEl Jurat del I Premi Assaig Ateneu compost per Josep Monserrat Molas, degà de Filosofia de la Universitat de Barcelona; Vicent Olmos, historiador i editor d’Afers; José Miguel Santacreu Soler, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat d’Alacant; Sebastià Serra Busquets, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de les Illes Balears, i Jordi Casassas Ymbert, com a president del jurat, ha proclamat aquesta obra com la millor tesi dels Països Catalans.

L’obra investiga el lliurepensament català com a moviment social amb una potent capacitat d’intervenció pública; el coneixement de les dinàmiques de col·laboració que s’establiren entre els principals moviments progressistes d’oposició al règim de la Restauració; aprofundeix en les biografies de destacats lliurepensadors anarquistes i republicans; i contextualitza l’anticlericalisme a Catalunya.

Albert Palà Moncusí, es va llicenciar en Història per la UB l’any 2001 amb Premi Extraordinari. Ha publicat articles de recerca a revistes d’història com Afers, Cercles. Revista d’Història Cultural. Actualment és membre del GEHCI (Grup d’Estudis d’Història de la Cultura i dels Intel·lectuals). Actualment és docent de Geografia i Història.

El “Premi d’Assaig Ateneu” és un guardó destinat al millor treball de recerca en l’àmbit de les Humanitats i les Ciències Socials. Amb una periodicitat triennal, s’atorga a tesis doctorals de les universitats catalanes, valencianes i balears. L’objectiu és reconèixer i facilitar l’edició d’una tesi doctoral, que hagi rebut la màxima qualificació, amb una dotació de 4.000€, en concepte de drets d’autor. Amb aquest premi, que respon a la disposició testamentària de Carles Guitart, l’Ateneu Barcelonès vol recordar la figura d’aquest soci i la seva gran dedicació a l’estudi d’aquestes disciplines.

Carles Guitart, llicenciat en Pedagogia i Filosofia per la UB, va ser ponent de la secció de Filosofia de l’Ateneu (1998-2002). Lluitador sindical i empresonat sota el franquisme com a membre del PSAN, va ser testimoni i partícip de la història de l’Ateneu durant 45 anys.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.