Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, General, Novetat

André Breton a Barcelona

27 setembre 2016 Sense Comentaris

Demà es compleixen 50 anys de la mort a París del pare del surrealisme, el poeta i assagista André Breton. Ens ha cridat l’atenció una fugaç visita de Breton a la nostra ciutat, tot i que, com us vam explicar en un altre post a propòsit d’Arthur Cravan, per la Barcelona de la Primera Guerra Mundial i els anys vint van passar no pocs artistes i intel·lectuals europeus.

Un dels més destacats, sens dubte, va ser Francis Picabia. Segons explica Mireia Freixa, la visita d’André Breton va estar directament relacionada amb una exposició del seu -aleshores- amic Picabia, el novembre de 1922. Breton havia de fer una conferència en el marc de l’exposició a les Galeries Dalmau. Sembla que Breton i Picabia -acomapanyats de Simone i Germaine Everling- van sortir plegats de París cap a Barcelona, amb una petita escala a Marsella, i van arribar a la ciutat comtal el 7 de novembre. Se sap que es van allotjar en una pensió de la Ronda de Sant Pere.

La Vanguardia recull l’anunci de la conferència. A Breton potser li hagués cridat l’atenció que l’anunci estigués precedit d’un altre d’estufes, “salamandras y caloríferos” de rebaixes al Gran Bazar El Aluminio, i seguit d’un altre de jerseis. Aquella tardor devia ser freda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Breton va fer la conferència el 17 de novembre a l’Ateneu Barcelonès, just el dia abans de la inauguració de l’exposició de Picabia. A l’exposició, Picabia hi presentava 47 dibuixos, la majoria d’ells composicions geomètriques. La conferència es va titular  “Caractères de l’evolution moderne et ce qui en participe”.

L’estada de Breton a Barcelona va ser breu, perquè el dia 20 del mateix mes tornava a ser a París. Sembla que Breton va enviar una postal de la Sagrada Família a Picasso, i que hi va escriure “Coneixes aquesta meravella? “

El comentari, venint d’un dels pioners del dadaisme i el surrealisme, no deixa de ser inquietant.

 

Referències:

Mireia Freixa: “Modern Style i Dalí: algunes consideracions”, a Salvador Dalí i les arts, p. 91

 

Llibres de Breton a Biblioteques de Barcelona:

El amor loco. Barcelona: Alianza, 2000

Diccionario abreviado del surrealismo. Madrid: Siruela, 2015. Amb Paul Eluard.

Manifiestos del surrealismo. Madrid: Visor, 2002.

Martinica: encantadora de serpientes. Buenos Aires: Argonauta, 2010.

Nadja. Madrid: Cátedra, 2000.

Pleamargen: poesía 1940-1948. Barcelona: Galaxia Gutenberg, 2016.

Poemas I. Madrid: Visor, 1993

Poemas II. Madrid: Visor, 1993

Los vasos comunicantes. Madrid: Siruela, 2005.

 

Libres sobre Breton a Biblioteques de Barcelona:

Album André Breton. [Paris]: Gallimard, cop. 2008

André Breton y el surrealismo. [Madrid]: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, 1991.

Pla, Maurici. Sobre la imaginació analògica: Lautréamont, Breton, Roussel. Barcelona: Quaderns Crema, 2003.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.