André Breton a Barcelona
Demà es compleixen 50 anys de la mort a París del pare del surrealisme, el poeta i assagista André Breton. Ens ha cridat l’atenció una fugaç visita de Breton a la nostra ciutat, tot i que, com us vam explicar en un altre post a propòsit d’Arthur Cravan, per la Barcelona de la Primera Guerra Mundial i els anys vint van passar no pocs artistes i intel·lectuals europeus.
Un dels més destacats, sens dubte, va ser Francis Picabia. Segons explica Mireia Freixa, la visita d’André Breton va estar directament relacionada amb una exposició del seu -aleshores- amic Picabia, el novembre de 1922. Breton havia de fer una conferència en el marc de l’exposició a les Galeries Dalmau. Sembla que Breton i Picabia -acomapanyats de Simone i Germaine Everling- van sortir plegats de París cap a Barcelona, amb una petita escala a Marsella, i van arribar a la ciutat comtal el 7 de novembre. Se sap que es van allotjar en una pensió de la Ronda de Sant Pere.
La Vanguardia recull l’anunci de la conferència. A Breton potser li hagués cridat l’atenció que l’anunci estigués precedit d’un altre d’estufes, “salamandras y caloríferos” de rebaixes al Gran Bazar El Aluminio, i seguit d’un altre de jerseis. Aquella tardor devia ser freda.
Breton va fer la conferència el 17 de novembre a l’Ateneu Barcelonès, just el dia abans de la inauguració de l’exposició de Picabia. A l’exposició, Picabia hi presentava 47 dibuixos, la majoria d’ells composicions geomètriques. La conferència es va titular “Caractères de l’evolution moderne et ce qui en participe”.
L’estada de Breton a Barcelona va ser breu, perquè el dia 20 del mateix mes tornava a ser a París. Sembla que Breton va enviar una postal de la Sagrada Família a Picasso, i que hi va escriure “Coneixes aquesta meravella? “
El comentari, venint d’un dels pioners del dadaisme i el surrealisme, no deixa de ser inquietant.
Referències:
Mireia Freixa: “Modern Style i Dalí: algunes consideracions”, a Salvador Dalí i les arts, p. 91
Llibres de Breton a Biblioteques de Barcelona:
El amor loco. Barcelona: Alianza, 2000
Diccionario abreviado del surrealismo. Madrid: Siruela, 2015. Amb Paul Eluard.
Manifiestos del surrealismo. Madrid: Visor, 2002.
Martinica: encantadora de serpientes. Buenos Aires: Argonauta, 2010.
Pleamargen: poesía 1940-1948. Barcelona: Galaxia Gutenberg, 2016.
Poemas II. Madrid: Visor, 1993
Los vasos comunicantes. Madrid: Siruela, 2005.
Libres sobre Breton a Biblioteques de Barcelona:
Album André Breton. [Paris]: Gallimard, cop. 2008
André Breton y el surrealismo. [Madrid]: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, 1991.
Pla, Maurici. Sobre la imaginació analògica: Lautréamont, Breton, Roussel. Barcelona: Quaderns Crema, 2003.
…
Deixa el teu comentari!