Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, General, Novetat, Novetats bibliogràfiques, Poesia

Recomanacions de poesia: Joan Margarit i Josep M. Subirachs a Nórdica Libros

24 agost 2016 Sense Comentaris

Si hi ha una editorial referent pel llibre il·lustrat de poesia, aquesta és sens dubte la madrilenya Nórdica libros. Avui us presentem L’ombra de l’altre mar, una antologia de poemes de Joan Margarit acompanyats d’il·lustracions d’obres de Josep Maria Subirachs (1927-2014), que tot just acabem de rebre a la Biblioteca.

Avui recomanem aquest poemari, però no volem deixar d’animar-vos a dedicar el temps que es mereixen l’Ítaca de Cavafis il·lustrada per Federico Delicado, El barco ebrio y otros poemas de Rimbaud il·lustrat per Alicia Martínez, Un disfraz equivocado de Pessoa amb dibuixos d’Adolfo Serra, o Las tres mujeres  de Sylvia Plath, il·lustrat per Anuska Allepuz, per esmentar només quatre títols d’una col·lecció que també abasta altres gèneres.

Els poemes recollits a  L’ombra de l’altre mar han estat triats pel mateix Joan Margarit, que també és l’autor del pròleg. Margarit hi explica que va conèixer Josep Maria Subirachs el 1962, quan l’aleshores desconegut poeta comptava vint-i-quatre anys, i l’escultor -ja reconegut- trenta-sis. Potser recordeu el monument a Narcís Monturiol que hi ha a l’avinguda Diagonal amb el carrer Girona: aquell preciós submarí de Subirachs es va inaugurar el 1963. Posteriorment, al 1986, Subirachs rebria l’encàrrec de fer les escultures de la façana de la Passió de la Sagrada Família.

Margarit va conèixer Subirachs quan l’escultor treballava en un monument commemoratiu a les víctimes de les inundacions del Vallès del 1962 (Margarit ajudava el seu pare, arquitecte de la delegació a Barcelona del Ministerio de la Vivienda). Subirachs ajudà al poeta a publicar els seus dos primers llibres, que també van incloure dibuixos de l’artista. La majoria d’il·lustracions que apareixen a L’ombra de l’altre mar són, però, d’obres fetes a partir de finals dels anys noranta, quan Subirachs ja no tenia prou força física per esculpir  i va dirigir la seva atenció a la pintura.

El que trobareu al llibre no són, per tant, il·lustracions de Subirachs a poemes de Margarit, sinó una selecció de poemes i d’obres que ret homenatge a l’amistat que unia ambdós creadors.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.