Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, General, Novetat, Novetats bibliogràfiques, Poesia

Recomanacions de poesia: “Poesia, contracultura, Barcelona”

9 agost 2016 Sense Comentaris

David Castillo i Marc Valls acaben de publicar el llibre Poesia, contracultura, Barcelona (Ajuntament de Barcelona, 2016), un document que pretén recuperar una etapa viscuda de la ciutat, a través dels poemes d’alguns dels seus protagonistes, i que ja podeu trobar a la Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda. La compilació reuneix 18 poetes morts de la contracultura catalana forjats en els ambients més transgressors i de carrer de finals del franquisme. La majoria dels seleccionats van néixer entre el 1947 i el 1957, i van desenvolupar la seva activitat artística entre el tardofranquisme i els anys noranta, durant l’anomenada Transició, una època carregada de promeses que ràpidament es van esvair. L’antologia reuneix tant a poetes que avui gaudeixen d’un grandíssim prestigi, que van publicar els seus primers versos dins l’antologia Algunos poetas de Barcelona (La Cloaca, 1978) a l’editorial de Xavier Sabater, amb d’altres que van publicar un únic llibre o que editaven els seus poemes en fanzines o els escampaven en octavetes.

Malgrat que entre ells no hi havia una relació de grup, la majoria van ser amics que col·laboraven, compartien capçaleres i tocaven en els mateixos grups de música. Molts d’ells van viure al límit, i podríem situar entre les seves constants vitals, la poesia, l’anarquia, la pintura, la música, i també l’heroïna. Castillo i Valls ens recorden una època on els poetes recitaven a qualsevol lloc de la ciutat -a la presó Model, al mig de les Rambles, o dalt les golondrines-, una època carregada de rebel·lia, sense cap altra norma que la poesia en el sentit més lliure, i que va desaparèixer en pocs anys, gairebé sense deixar rastre.

Si teniu curiositat, no deixeu de llegir també Poètica de la contracultura (Universitat de Barcelona, 2003) i A imatge de la contracultura (Universitat de Barcelona, 2005) editats per Genís Cano, i de visitar la Web sense nom.

A continuació compartim amb vosaltres alguns vídeos de poetes que apareixen al llibre.

Jordi Pope en un recital l’any 1994:

 

 

El poema Europe change bad de Sebastià Roure interpretat per ell mateix amb The Fenicians:

 

Jaume Cuadreny cantant Una història de drogues al bar Elèctric de Barcelona:

 

 

NORMALaNORMAL de Xavier Sabaté:

 

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.