Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, General, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel-Juan Marsé recomana… La guerra del general Escobar

29 juliol 2016 Sense Comentaris

José Luis Olaizola és un escriptor i guionista de cinema nascut a Sant Sebastià l’any 1927. Va estudiar dret i va exercir com a advocat durant 15 anys. Després va dedicar-se a la literatura, on té una extensa obra que inclou novel·la, assaig històric i literatura juvenil. Ha guanyat diversos premis, entre els quals cal destacar: Premi Ateneo de Sevilla per Planicio (1976), Premi Barco de Vapor per Cucho (1982) i el premi Planeta per la novel·la que us recomenem: La guerra del general Escobar(1983).

El llibre narra en primera persona les vivències del general Antonio Escobar Huertas, que es troba pres al Castell de Montjuïc en espera de judici. Tot i ser una persona catòlica , tenir un fill i un germà partidaris del bandol nacional i no compartir idees ni comunistes, ni anarquistes, Escobar decideix defensar la legalitat republicana. La novel·la transcorre des de la rebel·lió militar a Barcelona del 18 de juliol de 1936 fins a l’any 1940.

La trama de la novel·la es desenvolupa principalment als districtes de Ciutat Vella i Eixample, tot i que també tenen un cert protagonisme el Palau de Pedralbes i el Castell de Montjuïc.

Finalment, us donem un petit fragment del llibre:

“Mi primera impresión de Barcelona fue buena. Me admiraba ver una ciudad que, en tiempo de guerra, no parecía estarlo. Traía yo el frío en los huesos y me encontré con la tibieza de una primavera adelantada. Era el mes de febrero. Las gentes paseaban por las calles, se sentaban en las terrazas de las Ramblas sin temor a las sirenas precursoras de los bombardeos, y hasta los obreros iban vestidos de tales, al ir y volver de su trabajo. Cierto que se veían muchos anarcosindicalistas, con sus emblemas, sus correajes y su armemento, pero a mí me parecían menos y más discretos que los de la zona de guerra de donde venía.

El general Aranguren me advirtió:

-No se haga ilusiones, Escobar. Siguen las cosas donde usted las dejó. En la plaza de Cataluña. ”

 

GuerraEscobar

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.