Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

Novel·la històrica catalana: Bon cop de falç!

17 desembre 2016 Sense Comentaris

Bon cop de falç

de Ramon Gasch i Andreu González

Barcelona : Columna, 2013. Demaneu la reserva d’aquest document.

Novel·la històrica ambientada el 1640. En Joan Martí, hereu d’una hisenda important del centre de Catalunya, es troba barrejat, de la pitjor manera possible, en la revolta dels Segadors. Els terços castellans exigeixen l’allotjament que els catalans estan obligats a donar-los. En Joan, sense pensar-s’ho dos cops, els “cobra” l’allotjament. I això l’obliga a fugir de casa seva i a prendre partit en una guerra, que en primera instància sent com a pròpia però que amb el temps se li fa llunyana.

Una guerra on en Joan s’implica per amor a la Maria, al seu mas, a la seva família i a la seva terra, i en la que se sent atacat per les forces a qui, suposadament, ha de retre tribut: primer el rei espanyol i posteriorment el rei de França. Entremig d’una guerra i sobreviure la misèria, la fam i la pesta que sempre acompanyen els soldats i les seves ràtzies.

La Guerra dels Segadors, va acabar com acaben totes les guerres per als catalans: malament. Els espanyols i els francesos van fer la pau sobre el nostre territori i nosaltres vam haver de callar.

Aquesta novel·la ens acosta a la duríssima vida del segle XVII a Catalunya, quan encara no existia la crisi econòmica, perquè la crisi era total. I un dels episodis èpics de la història catalana. De fet, l’himne nacional es basa en aquest moment de la nostra memòria col·lectiva.

Aquí en teniu el primer capítol en pdf.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.