Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel – Juan Marsé recomana: Cool:fresc, de Toni Cucarella

5 setembre 2016 Sense Comentaris

P1500536.Cucarella.Cool frescCool: fresc / Toni Cucarella.- Barcelona: Columna, 1993.

Aquest llibre descarat i fresc com el seu títol va significar el debut novel·lístic del periodista Toni Cucarella (1959). El llibre retrata l’ambient de la Barcelona pre-olímpica, quan semblava que s’havia de fer un gran salt definitiu cap a la modernitat però aquest salt no acabava d’arribar. El que sí havia arribat eren l’atur, els treballs precaris, els treballs-estafes, la precarietat absoluta i la maquinària burocràtica de l’INEM que semblava només servir per desmoralitzar i, molt de tan en tan, gestionar algun subsidi. Amb el protagonista recorrerem els carrers, les oficines, les obres, els turistes (molt menys que ara) i l’atapeït metro de la primera hora mentre va a la recerca de feina, ni que només sigui perquè el seu cosí, que l’allotja a Barcelona, deixi de dir-li que viu “de fiat”.

Certament m’anava tot molt malament. Portava dos mesos i escaig a barcelona, gairebé tres. Havia arribat molt espitós, amb un bon feix de ganes de remoure cel i terra per una faena potable. Amb la idea clar que ningú no hi lligava gossos amb llonganisses, també. Però quan tot el que t’has tirat a la cara són mals rotllos, històries rares, negocis de molt pencar i poca pela… t’ho passes ben fotudament! Acabes fart com un gos dels quatre estafadors que van darrere d’engalipar-te perquè estàs sense faena i vas tan penjat que saben que t’arraparies a qualsevol tracte per tal d’anar malvivint. I encara els de l’INEM que costa un argue fer-los moure! “Cosa d’un mes curt, que cobres el subsidi allà”, em van dir. Un mes curt… i d’ací a no res en farien tres, ja!

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.