llibres de memòries i records de periodistes
El periodístic és un tipus de gènere narratiu recent. Aparegut al segle XIX i caracteritzat per la seva font de difusió: els mitjans de comunicació moderns i la premsa escrita. Alguns dels textos d’opinió es poden considerar periodisme literari atesa la seva elaboració formal i la presència del punt de vista subjectiu del periodista.
El passat 18 de maig Carles Geli publicava a El País – Catalunya la crònica “Les rotatives fan memòria”, en la qual es feia ressò de la publicació recent de quatre llibres de memòries i records de periodistes.
Alguns dels títols que s’hi esmenten els trobareu a la nostra biblioteca:
Lluís Foix. Aquella porta giratòria. Barcelona: Destino, 2016.
Vivències de Lluís Foix (Rocafort de Vallbona, 1943) a La Vanguardia. Premi Josep Pla de narrativa 2016.
José Martí Gómez. El oficio más hermoso del mundo (una desordenada crónica personal). Madrid: Clave intelectual, 2016
Memòries de José Martí Gómez (Morella, 1937), que va ser periodista a Mediterráneo, El Correo Catalán i El País, entre d’altres, i ha rebut nombrosos reconeixements al llarg de la seva trajectòria.
Jaime Claramunt i Frederic Pujulà. El Diluvio: memorias de un diario republicano y federalista de Barcelona (1858-1939), a cura de Gil Toll. Barcelona: Carena, 2016
Gil Toll ha recuperat la història del diari barceloní El Diluvio, a partir de la documentació que van deixar Jaime Claramunt (L’Havana, 1867-1949) i Frederic Pujulà (Palamós, 1877-Barjamon, Provença, 1963), que en van ser, respectivament, director i redactor en cap.
Wifredo Espina. Quan volien silenciar-me: memòries d’un periodista inconformista. Lleida: Pagès, 2016
Records de Wifredo Espina (Vic, 1930), que va ser sotsdirector de El Correo Catalán i més endavant va fundar el Centre d’Investigació de la Comunicació (CEDIC).
Quatre llibres imprescindibles per coneixer el periodisme i la política de les últimas decades.
Deixa el teu comentari!