Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Novetat

Cicle de lectura novel·les de la Guerra Civil Espanyola: Pa negre

9 juliol 2016 Un Comentari

Pa negre

d’Emili Teixidor

Demaneu la reserva d’aquest document.

Pa negre és una de les obres més aclamades d’Emili Teixidor. Fou publicada el 2003. La novel·la rememora la infància viscuda a Osona durant l’època posterior a la Guerra Civil Espanyola.

La novel·la narra una història ambientada a la postguerra a la comarca d’Osona. L’Andreu és un nen que viu, gairebé com a orfe, amb els seus oncles a una masia, mentre la mare és a la fàbrica i el pare empresonat.

Emili Teixidor diu que de Pa negre cal treure’n dues idees: l’actualitat del feixisme, un feixisme acceptat pels mateixos catalans, i que en les grans confrontacions sempre hi ha grans pèrdues, en aquest cas la pèrdua de la mare, que es podria dir la mare pàtria.

Fou publicada en castellà, en traducció de l’autor, amb el nom de Pan negro (Seix Barral, 2004) i traduïda al gallec per Eduard del Castillo Velasco (Fundación Vicente Risco, 2011).  Ha rebut els premi Anglada Camarasa, el premi Joan Crexells de narrativa, el premi Lletra d’Or i el Premi Nacional de Literatura.

El 2010 s’estrenà la pel·lícula homònima dirigida per Agustí Villaronga, la qual obtingué tretze premis Gaudí i nou premis Goya.

 

 

One Comment »

  • Montserrat Vilaró Berenguer said:

    Fa anys vaig llegir Pa negre i vaig veure era un retrat fidel a una època fosca de la nostra història. També vaig tenir el goig de poder parlar amb ell un parell de vegades. Era una persona genial en tots sentits.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.