Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Monogràfics, Novetat

Cicle de lectura novel·les de la Guerra Civil Espanyola: Per qui toquen les campanes

11 juny 2016 Sense Comentaris

Per qui toquen les campanes

d’Ernest Hemingway

Demaneu la reserva d’aquest document

Seguim el cicle de lectura sobre la Guerra Civil Espanyola. Avui us suggerim una novel·la molt cèlebre i molt coneguda també perquè l’autor, l’escriptor nord-americà i Premi Nobel 1954 Ernest Hemingway, participà en la Guerra com corresponsal, vivint en primera persona els esdeveniments que es van succeir.

 L’acció es desenvolupa a finals de maig del 1937, durant l’Ofensiva de Segòvia. Narra la història de Robert Jordan, un professor d’espanyol oriünd de Montana, que lluita com especialista en explosius al costat republicà. Un dels seus temes principals és la mort, la companyonia i el sacrifici. El suïcidi sorgeix sempre com a alternativa al patiment: molts dels personatges, inclòs Robert Jordan, estan disposats a suïcidar-se, que ser abatuts o matar per evitar-ho. Aquesta obra també explora els temes de la ideologia política i la naturalesa del fanatisme. El tràgic destí de la causa republicana serveix de teló de fons al llarg de tota la novel·la. Jordan, el protagonista, fa constar que segueix als comunistes per motiu de la seva disciplina en una al·lusió implícita a les divergències i lluites dins de les diferents faccions del bàndol republicà. Cal destacar que hi ha una escena descrita en el desè capítol on es narra l’execució de diversos feixistes basada en fets esdevinguts a Ronda en 1936. Encara que anys més tard Hemingway va declarar haver-la inventat, tot sembla indicar que es va basar en ella.

Jordi Arbonès, escriptor especialista en novel·la anglesa, és el traductor de les úniques edicions publicades en català: Proa (1971, 1978) i El Observador de la Actualidad (1992).

Com a curiositat, comentar que el títol d’aquesta novel·la prové de la Meditació XVII de Devotions Upon Emergent Occasions, obra del poeta metafísic John Donne, i que data de 1624:

Ningú és una illa, complet en si mateix; cada home és un tros de continent, una part de la terra; si el mar es porta una porció de terra, tot Europa queda disminuïda, com si fos un promontori, o la casa d’un dels teus amics, o la teva pròpia. La mort de qualsevol home em disminueix perquè estic lligat a la humanitat; per tant mai facis preguntar per qui toquen les campanes: dobleguen per tu.

 

El 1943 Sam Wood dirigí For Whom the Bell Tolls basada en l’obra homònima de Hemingway. Protagonitzada per Gary Cooper i Ingrid Bergman, va tenir nou nominacions als Premis Oscar.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.