Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Monogràfics, Novetat

Llegint sèries de televisió

21 maig 2016 Sense Comentaris

Darrerament s’ha estat parlant força de televisió i literatura.

portada llibre

Si bé aquesta relació s’estén també al cinema, aquest tàndem ha donat peu en els últims anys a un nou fenomen visual i narratiu: les produccions televisives anomenades sèries.

Aquestes produccions en parts han estat adaptacions literàries clàssiques, adaptacions històriques novel·lades o guions de caràcter alternatiu i de nova creació.

Actualment anomenem sèrie al programa televisiu que sota un mateix títol es produeix en diversos episodis. Aquests episodis (conjunt d’unitats homogènies organitzades d’acord amb un fil conductor o guió) tenen una unitat narrativa independent, i comparteixen personatges.

de anatomia de grey a the wireSón moltes les novel·les del romanticisme literari del XIX que han estat adaptades a la televisió. Eren les anomenades novel·les per fascicles que tan “enganxats” tenien al lector o la lectora i que més endavant és van posar de moda a la ràdio. La seva nova vessant aplicada al segle XXI són els nous fenomens seriats, els anomenats “de culte”, que  han transformat la nostra definició del relat audiovisual, construint, a més, nous models de visionat i interpretació i que, gràcies a internet, adquireixen una dimensió global i immediata.

Jorge Carrión al seu llibre Teleshakespeare (Errata Naturae, 2011) afirma: “Si nadie como Shakespeare supo retratar al hombre y a la mujer de su tiempo, nada como estas nuevas series de televisión retratan la evolución de nuestras sociedades, nuestros deseos, nuestras inquietudes. Shakespeare queda lejos, desenfocado. Hacemos zoom, nos acercamos, pero inmediatamente la imagen se pixela. Teleshakespeare.”

 Bibliografia

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.