Inici » Destacat, General, Novetat, Poesia

Recordem Anna Dodas

17 maig 2016 Sense Comentaris

Enguany es compleixen trenta anys de la mort de la poeta Anna Dodas. Recentment, la Setmana de la Poesia de Barcelona li va retre un homenatge amb la participació de Blanca Llum Vidal, David Caño, Núria Martínez Vernis i Pau Gener. L’any passat, l’editorial La Busca va reeditar El volcà, amb un pròleg de Núria Martínez-Vernis.

Anna Dodas va néixer a Folgueroles, poble de Jacint Verdaguer, l’any 1962. Havia estudiat Filologia Catalana (amb una tesina sobre Mites, de Jordi Sarsanedas) i guitarra al Conservatori Superior de Música de Barcelona, estimava la música i escrivia contes i sobretot versos, i afirmava “Jo sempre he escrit”. L’any 1986 va guanyar el premi Amadeu Oller amb el poemari Paisatge amb hivern, editat per Edicions del Mall i amb partitures de Josep Baucells. Va compaginar la creació literària amb l’activitat de concertista i professora de guitarra. Però, tot just despuntar com a autora de futur, va ser assassinada, junt amb una amiga, quan viatjaven cap a l’Alguer, en un bosc prop de Montpeller.

Ramon Farrés ens fa una pinzellada de l’obra de la poetessa de Folgueroles:

Deixà sols uns quants poemes, que es van publicar pòstumament l’any 1991 a El volcà (Ed. 62, 1991; La Busca, 2015), on es recull tota la seva poesia, i consolida l’imaginari de l’autora, és un llibre viu i nu, ple de musicalitat i d’imatges amb gran força imaginativa. Paisatge amb hivern és un llibre de quietuds, de blancs, de fred, d’ulls atònits, expectants d’alguna cosa misteriosa que ha d’esdevenir-se:

Cremen endins endins
les llars enceses
 profundes.
Aquesta tova catifa
vermella taronja
és el foc
les flames blanques.
Trontollen indecisos els camps
de neu.
Terribles ombres
allargassades
als marges.
 

Anna Dodas

Poemaris d’Anna Dodas a la Xarxa de Biblioteques Municipals:

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.