Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, General, Novetat, Poesia

Antoni Clapés, autor del mes al Versòdrom

12 abril 2016 Sense Comentaris

El Versòdrom del mes d’abril el dediquem a Antoni Clapés, ( Sabadell, 1948). Poeta, traductor, crític literari i editor, des de 1964 escriu poesia i textos relacionats amb ella.

Fins ara ha publicat dues dotzenes de llibres i nombrosos textos en edicions d’art, pròlegs, plaquettes i antologies. Tradueix poesia del francès i de l’italià i la seva poesia ha estat traduïda i editada al francès, espanyol, anglès, italià, portuguès, alemany i àrab. Estudià Ciències Econòmiques a la Universitat de Barcelona. Entre 1970 i 1974 col·laborà en la creació i la direcció de Sala Tres, espai dedicat a l’art contemporani. El 1976 va obrir a Sabadell la llibreria Els dies i, posteriorment, va crear Les edicions dels dies (1981-1986). Un dels camins més fructífers dels empresos per Clapés, a part del de la seva pròpia obra poètica, és el de l’edició. El 1989 crea el projecte editorial independent Cafè Central, juntament amb el poeta Víctor Sunyol i Isabel Casas. Aquest nou segell editorial es fundà amb la voluntat de ser una alternativa als circuits tradicionals de la publicació de poesia. Aquesta intenció primera s’ha mantingut al llarg dels anys, així com la seva originalitat, la seva llibertat de plantejaments i la seva obertura, ja que és multilingüe i publica tant a escriptors consagrats com a noves veus.

La poesia de Clapés és considera reflexiva, intensa i bella. Anomenada sovint poesia del silenci, la seva producció, des del seu primer poemari Escrit en fulles de te (1986) fins al seu darrer treball  Pluja (2015) representa una meditació sobre l’ésser i el l’esdevenir, sobre l’escriptura i el llenguatge. L’escriptura de Clapés  tractat d’indagar, a través del llenguatge poètic,  en l’essència d’alguns aspectes capitals de la vida de la persona, tractant d’arribar a l’arrel.

Moltes de les reflexions del nostre autor queden recollides al llibre escrit a quatre  mans entre Antoni Clapés i Carles Hac Mor  Fer les cartes i que són vuit cartes entrecreuades en què s’hi destil·la el seu envejable filosofar per la vida, l’escriptura i l’art,  allò indesxifrable.

 

L’any 2013 Antoni Clapés ens va visitar a la Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda. Us deixem a el mateix Clapés recitant la seva poesia i us convidem a descobrir, o redescobrir a aquest autor indiscutible i imprescindible de la poesia catalana.

 

 

Obres de l’autor a Biblioteques de Barcelona

 

Poesia:

 

Traduccions:

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.