Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Monogràfics, Novel·la barcelonina, Novetat

Cicle de lectura novel·les de la Guerra Civil Espanyola: Pedra de tartera

7 maig 2016 Sense Comentaris

Pedra de tartera

de Maria Barbal

Barcelona : Columna, 2015‎. Demaneu la reserva d’aquest document.

En aquesta ocasió us recomanem la lectura de Pedra de tartera, novel·la breu que transcorre a l’adveniment de la República, la Guerra Civil i els primers anys del franquisme.

 Ens explica en primera persona la vida d’una dona, Conxa, que, ja gran i lluny dels paratges que la van veure néixer i on ha passat la major part de la seva vida, refà la seva trajectòria vital en una mena de memòries que recullen, en tres parts, tres estadis vitals de la protagonista. Ambientada al Pallars, i en el període històric que va des de començaments de segle fins als anys seixanta, la vida de Conxa es veu fortament marcada pels esdeveniments històrics (l’adveniment de la República, la Guerra Civil, els primers anys del franquisme) d’una banda i, en un altre pla, per les característiques pròpies del seu entorn (la pobresa de la família, el fet de sentir-se forastera a casa dels oncles, la dependència envers els oncles, després del marit i després dels fills). La protagonista viu una situació de desarrelament en diverses etapes: l’abandó del nucli familiar per anar a viure a casa els oncles, la pèrdua del marit mort en la Guerra Civil i l’allunyament de l’entorn geogràfic (del Pallars rural a la Barcelona urbana).

 Novel·la breu guardonada amb el Premi Joaquim Ruyra de novel·la juvenil, Premi Crexells i el Nacional de Literatura Catalana  de la Generalitat. Aprofitant que fa poc ha fet 30 anys de la primera publicació del llibre (la Magrana, 1985), editorial Columna ha publicat una edició commemorativa de luxe. Edició acompanyada de Pedres a la tartera : 50 veus commemoren el trentè aniversari de la novel·la a cura de Carme Arenas, coordinadora on cinquanta personalitats de la llengua i literatura catalana com ara Pep Albanell, Laura Borràs, Marcel Fité, Ramon Solsona i Albert Vilaró, entre d’altres ens expliquen les seves sensacions i sentiments envers la novel·la a mode d’homenatge .

Per últim comentar que Pedra de tartera ha estat traduïda a més de 10 llengues.

Podeu llegint un fragment clicant aquí.

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.