Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Etapes, General, Itineraris literaris, Novel·la barcelonina, Novetat

Ruta literària. “Entre el Clot i el Guinardó”. Etapa 4

25 abril 2016 Sense Comentaris

Sortim del barri del Clot per arribar al altre barri del que parla la novel·la: el Guinardó. Aqui trobrem el Mas Guinardó, que era el lloc on van festejar el Joan i la seva dona.

Pàg. 30. Ens van conèixer al Mas Guinardó, amb el Joan. Sí, en aquella època (no sé si encara ho fan) hi feien ball, els diumenges a la tarda, al Mas Guinardó, i encara que no fossis soci, pagant una entrada hi podies accedir. Va ser una gran casualitat, te l’adverteixo. Ho va ser per partida doble, perquè tant ell como jo no hi solíem anar, a ballar.

Pàg 40. El Mas Guinardó era un lloc agradable. Ja t’he dit que hi havia bon ambient. També era agradable l’emplaçament. Llavors era menys habitat que ara, el Guinardó. Tot eren torretes, cases de planta baixa, hi havia molts horts, jardins …Tot senzill més aviat, amb poques pretensions… Hi vam passejar aquell dia. I vam parlar, parlar…

Etapa 4.MAS GUINARDÓ

MAS GUINARDÓ

El Mas Guinardó està situat al cim de l’anomenat Puig Cogoll (on hi havia un colomar), amb una excepcional panoràmica sobre el pla de Barcelona. Segons es diu, aquest mas ha donat nom a tot el barri ja que per la seva vessant nord-est discorria l’antic Torrent de la Guineu, que en català medieval s’anomenava “Guinarda” i que probablement hagi derivat en Guinardó.

El seu ús original era el d’una explotació agrícola amb l’habitatge unifamiliar pertanyent al segle XV. Ara bé la fisonomia actual li fou atorgada a final del segle XIX, en que fou adquirida per Salvador Riera que encarregà al mestre d’obres Pere Bosch la realització d’un projecte d’ urbanització dels terrenys del mas aprovat el 1897.

L’any 1906 es convertí en la seu de l’Associació de Propietaris del Guinardó i s’iniciaren les obres de remodelació de la façana, amb la realització d’estucats modernistes i el coronament central curvilini amb motius florals entre les balustrades del terrat.

A finals dels anys 80 va ser adquirida i restaurada per l’ajuntament, segons consta en una placa d’agraïment de Barcelona Activa a la Casa d’Oficis per a la millora de la Gestió Urbanística per la seva participació en la rehabilitació de l’edifici.

La seva situació estratègica ha donat peu a moltes llegendes com la del bandoler Perot Rocaguinarda que , segons es diu, va viure un temps en el Guinardó, abans d’embarcar com a capità dels terços castellans cap a Nàpols. El que sí està documentat és el fet que l’indret – per la seva estratègica ubicació- serví de talaia per dirigir les operacions de setge de la ciutat de Barcelona durant la guerra dels Segadors i també durant la de Successió. Segons la tradició, el mas va ser habitat per Joan d’Àustria, on rebé els consellers de Barcelona el 1652 per tal de pactar la capitulació de la ciutat.

Font: Horta-Guinardó. Coordinació: Pilar de Luna i Jordi Domingo. Fotografies: Lluís Bou i Roura. Ajuntament de Barcelona. Arxiu municipal d’ Horta-Guinardó, 2002.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.