Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Etapes, General, Itineraris literaris, Novel·la barcelonina, Novetat

Ruta literària. “Entre el Clot i el Guinardó”. Etapa 1

8 abril 2016 Sense Comentaris

Comencem la ruta al Mercat del Clot, que com podeu comprovar al fragment rivalitzava amb el Mercat del Poblenou.

Pàg. 69. La plaça del mercat bullia, aquells anys d’abans de la guerra…Hi acudia(cosa que no passa ara) tota la gent del barri, el trànsit hi era intens.

Va ser construït a darreries del segle passat, el Mercat del Clot. També, pel mateix temps, va ser construït el del Poblenou. No va ser una casualitat. El Poblenou intentava segregar-se de Sant Martí de Provençals, des de feia molt de temps, i els responsables del ajuntament, per evitar-ho, intentaven d’acontentar els veïns que hi vivien. Per aquest motiu, tot i que va ser edificat en terrenys del Clot, l’antic ajuntament, o sigui “Ca la Vila”, té l’entrada principal encarada al Poblenou i al mar, mentre que la menys important, està encarada al Clot i a la muntanya.

Etapa 1.MERCAT DEL CLOT

EL MERCAT DEL CLOT

L’activitat comercial a la plaça Font i Sagué, al barri del Clot neix a la fi del segle XIX. Pagesos de molts municipis del voltant com Sant Andreu, Sant Adrià, Montcada i d’altres omplien la plaça del mercat i proveïen compradors d’arreu.

Del mercat a l’aire lliure es va passar a un mercat cobert, projecte de l’arquitecte Pere Falqués i Urpí, construït en la mateixa plaça i inaugurat el 1889. La seva estructura és metàl·lica a base d’encavallades i amb tancament d’obra vista. Ha estat modernitzat el 1964 i el 1969.

Un dels atractius del mercat són les parades exteriors que dinamitzen l’activitat comercial i que cal sumar als comerços que s’agrupen a l’entorn de la plaça.

Font: Els mercats de Barcelona / Danielle Provansal i Melba Levick.- Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 1992.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.