Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, General, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel-Juan Marsé recomana…Mariona Cohen

14 març 2016 Sense Comentaris

cohen(pg)Mariona Cohen/ Gemma Artasu .- Barcelona: Editorial Base, 2014

Gemma Artasu ( Barcelona 1961) Traductora, assagista i novel•lista és llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona i va exercí la docència com a professora de Llengua Catalana i Literatura. Ha publicat entre altres obres: Profetes, Califes i princeses i Llena, pues, de palabras mi locura: literatura i psiquiatria.
Mariona Cohen és la primera novel•la de Gemma Artasu i ens narra el dinar del dia de Sant Esteve d’una família. La Caterineta és l’avia que prepara la taula com un altar: amb les millors viandes, les tovalles de fil, els coberts, la vaixella i la porcellana xinesa blava i blanca envoltada d’ocells i crisantems. En aquesta trobada tots els figurants tenen el seu paper, fills, cunyats, néts i nebots, però el que no saben és que un fet inesperat estroncarà la sobretaula i l’escena quedarà aturada. Sembla que només l’avia Caterineta ,a la cuina, amb la seva néta a la falda  que està cantant la cançó a cau d’orella a la nena: “què li darem en el Noi de la mare? Què li darem ,que li sàpiga bo?” sap que res serà igual per Sant Esteve.
Aquesta novel•la ens retrata amb sentit de l’humor una família amb els seus embolics i les seves mentides, però finalment arriba la tragèdia. Uns personatges són més innocents i uns altres són més ignorants, però tots patiran un canvi brusc i no desitjat a la seva vida.
Un tast:  “Pujava. Deixava caure la bossa i es deixava caure ella, sempre sense estridències i amb aquella cadència de ploma negra o de pètal gairebé blanc d’astromèlia a mig obrir, creuava també les cames mentre un respir profund li burxava les entranyes i totes aquelles ferides guanyades amb els anys i els descens que no haurien d’haver estat, i a l’últim, recolzava el cos en el braç del seient tot perdent la vista en aquell no-res exterior per a perdre-s’hi també ella, o si més no intentar-ho i sempre debades.”

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.