Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel – Juan Marsé recomana: Acte de violència, de Manuel de Pedrolo

18 març 2016 Sense Comentaris

Manuel_de_Pedrolo_foto_ACN

Acte de violència / Manuel de Pedrolo.- Barcelona: Edicions 62, 1992.

Aquest llibre s’havia de titular “Estat d’excepció”, però la censura s’hi va oposar. Els problemes de Manuel de Pedrolo amb la censura eren legendaris, les seves obres trigaven anys (no és una manera de parlar) a veure la llum, sovint terriblement mutilades, aquesta no en va ser l’excepció, tot i que ja en l’etapa democràtica sempre s’ha reeditat en versió íntegra, com totes les seves obres.

El llibre és aparentment senzill, en una ciutat que és i no és Barcelona, sota un govern dictatorial que és i no és el de Franco (en diuen Domina o el Jutge) de cop i volta, un dia, tothom es queda a casa, com deien algunes pintades pel carrer: ÉS MOLT SENZILL: QUEDEU-VOS TOTS A CASA. I aquesta vaga que no ho és fa trontollar tot el sistema, un sistema basat en la repressió, en la por, en la policia, en el terror que queda despullat per una cosa tan innocent com quedar-se a casa. Els trens no poden funcionar, ni els tranvies, ni les escoles… evidentment hi ha pànic a que se’n sàpiga res a l’exterior, però la situació pot acabar sent insostenible i poden faltar subministres. L’objectiu és fer caure en Domina i el seu règim, ho aconseguiran?

[…] Descobrei que també aquest carrer sembla abandonat. Què se’n deu haver fet, de totes aquelles persones que acostuma de trobar cada matí? L’home del bigoti de foca, la lletera amb els seus pots, aquells dos xicots que discuteixen incansablement, la rosseta escanyolida que sempre li adreça un petit somrís…

Potser ha sortit més d’hora de casa, potser el despertador s’ha avançat. Però hauria de trobar altra gent, aquest carrer tan solitari no és natural. Mentre un incòmode sentiment de basarda comença a furgar-li el pit, estreny més fort la cartera, com si busqués una companyia tranquil·litzadora.[…]acte

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.