Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel – Juan Marsé recomana: El quadern gris, de Josep Pla

22 febrer 2016 Sense Comentaris
Josep Pla el 1917

Josep Pla el 1917

El quadern gris: un dietari / Josep Pla.- Barcelona: Destino, 1998.

Un dels llibres més coneguts i més importants de Josep Pla, i amb tota justicia. Són uns papers aparentment sense pretensió literària que ens permeten conèixer el Josep Pla dels inicis. Un Josep Pla que orbita entre la casa paterna a Palafrugell i els estudis universitaris (que porta amb més resignació que aplicació) a Barcelona. Una Barcelona que viu la Primera Guerra Mundial des de la barrera, amb intel·lectuals fent tertúlies als cafès o a l’Ateneu, és el final del modernisme i el final d’un món, un final que aquí, potser precisament per aquesta neutralitat en la guerra va trigar una mica més a arribar. En aquest llibre tindrem totes les claus que ens permetran interpretar al Pla del futur, un escriptor a qui no agradava fer novel·les, que li agradava la realitat, la seva realitat, i no hi ha millor combinació de realitat i percepció de la realitat que un diari.

1918. 8 de març.- Com que hi ha tanta grip, han hagut de clausurar la Universitat. D’ençà d’aquest fet, el meu germà i jo vivim a casa, a Palafrugell, amb la família. Som dos estudiants desvagats. El meu germà, que és un gran afeccionat a jugar a futbol -malgrat haver-s’hi ja trencat un braç i una cama-, el veig purament a les hores de repàs. Ell fa la seva vida. Jo vaig tirant. No enyoro pas Barcelona i menys la Universitat. La vida de poble, amb els amics que hi tinc, m’agrada.

A l’hora de les postres, a dinar, apareixen a taula una gran plata de crema cremada i un pa de pessic deliciós, flonjo, daurat, amb un polsim de sucre ingràvid. La meva mare em diu:

-Ja saps que avui fas vint-i-un anys?

I en efecte: seria absurd de discutir-ho: avui compleixo vint-i-un anys.[…]

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.