Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, General, Novetat, Poesia

Recordant els cent anys de la mort de Rubén Darío

4 febrer 2016 Sense Comentaris

Aquest 6 de febrer es compleixen cent anys de la mort d’un dels poetes més rellevants de la literatura hispanomericana: introductor i màxim representant del modernisme a la poesia en llengua espanyola, Rubén Darío va tenir una influència difícilment exagerable en autors clau del segle XX, com ara Juan Ramón Jiménez o Antonio Machado.

Va néixer a Metapa, Nicaragua, el 1867, però la vida el portaria a recórrer mig món, ja fos com a diplomàtic, periodista o escriptor: Guatemala, Xile, França, Espanya, Estats Units… El 1888 publica Azul, el llibre que el dóna a conèixer com a poeta modernista. Autors com Valle-Inclán, Lugones o Unamuno el reconeixen com a cap del moviment, que difondrà per tot el món hispànic entre 1888 i 1916, amb un èxit de públic i de crítica que no havia conegut cap poeta del seu temps. D’aquests anys són els seus llibres més senyalats: Prosas profanas y otros poemas (1896 i 1901), Cantos de vida y esperanza (1905) i El canto errante (1907). El 1896 apareix també Los raros, una col·lecció d’articles dedicats majoritàriament a escriptors francesos que Darío sent propers.

Darío a l’Institut d’Estudis Catalans (1912)

La seva vida inquieta –audaz, cosmopolita, com diu un dels seus versos– el va portar a la Barcelona almenys en tres ocasions: la primera, fugaç, com a corresponsal del diari La Nación de Buenos Aires, enviat a Espanya per copsar-hi l’ambient al país després de la derrota davant dels Estats Units; la darrera, poc abans de morir, per estar-s’hi uns mesos mentre preparava l’edició d’un dels seus darrers llibres: Canto a la Argentina y otros poemas.

Si teniu curiositat per saber-ne més d’aquestes estades a Barcelona, podreu conèixer-ne més detalls al blog LlegeixB@rcelona al llarg d’aquest mes de febrer.

Tot seguit us proposem una tria d’obres de Darío a Biblioteques de Barcelona:

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.