Inici » Barcelona Cinema, Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, General

Barcelona cinema…Luces Rojas (Rodrigo Cortés, 2012)

12 febrer 2016 Sense Comentaris

CartellUs presentem el tercer llargmetratge del gallec Rodrigo Cortés, director de l’exitosa Buried (2010). Escrita i dirigida pel mateix Cortés, explica la història com dos investigadors de fraus paranormals, se les arreglen per desacreditar a un famós vident que ha recuperat el prestigi perdut, després de trenta anys en el oblit.

Creure o no creure? Sabem que la màgia no existeix i que el número de farsants en les ciències ocultes és molt alt, per no dir absolut. Diuen que només emprem el 10% de la capacitat del cervell. Veritat o mentida? El 80% desaprofitat justificaria les percepcions extrasensorials o la telecinesi? Aquest últim fenomen esmentat, ens fa pensar a la terrorífica Carrie de Brian de Palma (1976), o més recentment a la desvariada Lucy de Luc Besson (2014).

Corria l’any 1975 i en aquest país només existien dos canals de televisió. Quanta gent se’n recorda de les culleretes doblades d’Uri Geller al programa Directísimo de José María Iñigo. El programa s’emetia en dissabte i havia assolit cotes de més de vint milions d’espectadors. L’endemà d’aquesta emissió el rebombori va ser màxim, i tan medis de comunicació com la gent al carrer, en parlava de l’autenticitat o la fraudulència del fantàstic fet. Veiem el que volem veure i creiem el que volem creure.

Dins Luces Rojas també trobareu aquesta fascinació mediàtica pel guru Simon Silver, interpretat pel grandíssim Robert de Niro. Ens aproparem al món paranormal de forma científica en un viatge per les aules i passadissos de la Universitat. Les aules de les universitats i de les escoles són espais que s’utilitzen sovint per ambientar pel·lícules de gènere i aquesta no és una excepció, però on som? Es pressuposa que estem als Estats Units, però part del rodatge va tenir lloc a la Facultat de dret de la Universitat de Barcelona. Però abans de d’avançar res…una pregunta!

foto3

Que són les llums vermelles? Notes discordants, distorsions de la realitat, paranys més enllà de la raó, enigmes sense explicació científica…La doctora Margaret Matheson (Sigourney Weaver) i el seu ajudant Tomas Buckey (Cillian Murphy) es dediquen a destapar vidents, mèdiums, il·lusionistes de tota mena, que asseguren tenir poder psíquics.

Simon Silver és un home cec amb grans habilitats mentals. Utilitzarà la televisió per rellançar la seva carrera i començar una gira per teatres i auditoris al llarg de la geografia nord-americana. La Doctora Matheson coneix el senyor Silver, en el passat va ser el seu enemic més íntim. En canvi, en Tomas es sentirà cada cop més atret pel seu magnètic misteri.

 La visita d’una estrella de cine a la ciutat comtal sempre desperta expectació. I així va ser quan De Niro va posar el peu a la Rambla del Poblenou el dia de rodatge. En aquella ocasió es va comptar amb 400 figurants per filmar dins del Casino de l’Aliança del Poblenou.

Estem davant d’una producció espanyola, encara que ens sembli made in Hollywood. Repartiment de luxe, efectes solvents i una fotografia molt treballada, conformen aquest thriller inquietant que ens mantindrà en suspens fins un final que no deixa indiferent.

robert y rodrigo

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.