Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel – Juan Marsé recomana: Un camí amb Eva, de Manuel de Pedrolo

5 febrer 2016 Sense Comentaris

camieva_2002Un camí amb Eva / Manuel de Pedrolo.- Barcelona: Edicions 62, 2002.

Amb aquesta novel·la Manuel de Pedrolo (1918-1990) va iniciar un dels projectes més ambiciosos de la literatura catalana, sèrie: Temps obert. Va ser escrita entre 1963 i 1969 i publicada entre 1968 i 1980. Una sèrie de novel·les, on explora les diferents possibilitats d’uns personatges, només cal un petit canvi per tenir els mateixos personatges en entorns i situacions completament nous. Amb aquest joc Pedrolo volia retratar el país la societat en els anys de posguerra.

No falten referents d’aquest tipus d’obres colossals, un d’ells seria Émile Zola, que a Les Rougon-Macquart retrata la vida a França durant el segon imperi, 20 novel·les que poden llegir-se com un tot i també de manera independent. Aquí ens trobem amb el mateix, les obres formen un corpus, però es poden llegir de manera aliena entre elles.

En aquest llibre se’ns presenta un dels protagonistes principals, en Daniel Bastida, que juntament amb Eva s’iniciaran junts en el camí de la vida, són joves i tot i venir de llars devastades per la guerra, tenen esperança en que el seu amor els ajudarà a tirar endavant.

La història mai no es repeteix, però hom diria que tot sovint es complau a jugar amb els mateixos elements. Potser és per això que al pis de dalt sempre hi havia viscut una vella o altra. La darrera, la senyora Lola, encara s’hi deu estar, si no és que s’ha mort, perquè ja aleshores em semblava centenària; devia tenir seixanta-cinc anys. Sempre estava malalta, com ho havien estar, abans d’ella, la pobra Tomasa i la tia de les bessones.

El llibre té un alicient. Com quasi tota l’obra de Pedrolo va ser aquest va ser publicat deprés que la censura el mutilés, l’edició íntegra del llibre no va arribar fins el 1988, i aquesta edició és una reimpressió d’aquella primera edicio íntegra, així que podem llegir el llibre tal com va sortir de la màquina d’escriure d’en Pedrolo.

Manuel de Pedrolo al seu despatx

Manuel de Pedrolo al seu despatx

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.