Inici » Autor del mes, Destacat, General, Novetat, Poesia

Miquel de Palol, autor del mes al Versòdrom

5 gener 2016 Sense Comentaris

Comencem l’any amb l’arribada a la Biblioteca del poemari Dos cors per una bèstia de Miquel de Palol, guanyador dels Jocs Florals de Barcelona 2015, i protagonista d’aquest primer Versòdrom de l’any.

Miquel de Palol (Barcelona, 1953), arquitecte de formació, es donà a conèixer com a poeta amb Delta (1973), seguit per Llet i vi (1974) i per Arxiu de poemes independents (1976).  Els seus inicis poètics és caracteritzen per la influència dels corrents surrealistes, per la irracionalitat transgressora i per la radicalitat de l’experiència amorosa.

S’ha dit que la seva poesia evoluciona cap a un llenguatge obert, dens i fins i tot violent en obres com Quan? (1979), La flor de l’atzavara de can Coris (1980), Encara mor aquella primavera (1981) i El porxo de les mirades (1983), premi Carles Riba 1982.

Palol ha cultivat diferents gèneres literaris, iniciant-se com a narrador amb El jardí dels set crepuscles (1989),  novel·la de gran ambició, en la tradició d’obres com el Decameró i Les mil i una nits, on al llarg de set jornades, set narradors diferents expliquen històries que s’entrelliguen. Aquesta novel·la va ser guardonada amb el premi Joan Creixells 1989, i amb el premi Nacional de Literatura 1990.

La seva trajectòria narrativa és molt personal, caracteritzada per l’hermetisme i l’especulació filosòfica amb novel·les com Ígur Neblí (1994), El legislador (1997,  premi  Josep Pla) o  El llac dels signes (2013).  I reculls de contes com Grafomàquia (1993), Amb l’olor d’Àfrica (1992) i Contes per vells adolescents (1998) entre d’altres.

En l’obra de Palol, poesia i narrativa dialoguen i tal i com remarca el també poeta Pons Alorda “Miquel de Palol abans que narrador és poeta. És un poeta que de tant en tant ha fet novel·les i les ha fet de conya. Són quaranta-dos anys dedicats a sa poesia”

Després d’un cert parèntesi, Palol torna a publicar un nou poemari l’any 2012, Aire amb cel al fons, a Proa, llibre que precedeix Dos cors per una bèstia.

En aquest últim llibre Palol ens parla de l’erosió dels sentiments amb el pas del temps, dels alts i baixos de les il·lusions, del sentit de la fatalitat i de la mort com a única certesa. El llibre funciona com un sol poema i alhora és una història atomitzada en poemes independents. Ens evoca la celebració de l’instant en el seu caràcter únic irrepetible amb un regust nostàlgic, banyat de sexe.

Poesia de Miquel de Palol a les Biblioteques de Barcelona

 I també:

Dos poetes: impressions d’Espriu i Vinyoli. Barcelona: Columna, 2006

L’autor a Internet

..

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.