Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, Monogràfics, Novetat

Novel·la històrica catalana: El pont dels jueus

20 febrer 2016 Sense Comentaris

El pont dels jueus

de Martí Gironell

Barcelona : Columna, 2007.  Demaneu la reserva d’aquest document.

Avui us recomanem una lectura de context històric d’alt interès i èxit editorial on la reconstrucció del pont fortificat de Besalú és l’assumpte central de la seva trama. És un relat que dóna vida a una ciutat medieval plena de conflictes entre comunitats i persones, i poderosos i desheretats.

La novel·la arrenca el 1316, quan un constructor de Perpinyà rep l’encàrrec de reconstruir el pont de Besalú, danyat per les riuades i els terratrèmols. El mestre d’obres treballarà sobre un manuscrit de 1074 amb l’encàrrec de la primera construcció del pont. A partir d’això, es desenvolupa una trama on es creuen els interessos dels habitants de Besalú i el comte que governa la zona, amb els del comte de l’Empordà, rival seu, i que tracta d’impedir que la ciutat pugui ser defensada adequadament. L’arribada del mestre Prim, que és un vidu amb el seu fill Ítram (que serà el que escriu la història), el qual s’enamorarà de Jezabel, una jueva.

A mesura que un s’endinsa en aquesta lectura pot semblar que, en comptes de ser un relat de ficció, es tracta d’un llibre d’història: parla d’oficis, arquitectura, costums, mites i religions. L’autor vol tractar molts temes: frares, druides, animals exòtics, soldats, batalles, concilis religiosos, costums cristianes, costums jueves i una situació de convivència entre comunitats.

Arran del procés de documentació d’aquesta novel·la, Martí Gironell va compilar gran quantitat de receptes de l’època medieval, tant jueves com cristianes, que editorial Columna publicà el 2012. Aquest és un viatge a l’època medieval a través d’una cuina que ha perdurat al llarg dels segles. Una altra manera de en el temps a partir del gust, l’olor, els colors i la textura dels ingredients i receptes.

Martí Gironell i Gamero  és un novel·lista besaluenc. És llicenciat en periodisme per la Universitat Pompeu Fabra i en filologia anglesa per la Universitat de Barcelona.

Altres llibres de l’autor:

Si voleu passejar a la carta pel pont vell de Besalú amb l’autor cliqueu aquí.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.