Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, Monogràfics, Novetat

Cicle de lectura novel·les de la Guerra Civil Espanyola: Soldados de Salamina

13 febrer 2016 Sense Comentaris

Soldados de Salamina

de Javier Cercas

Barcelona : Tusquets, 2002. Demaneu la reserva d’aquest document.

El nucli central de la novel·la gira entorn de la persona de Rafael Sánchez Mazas, escriptor i ideòleg de la Falange Española, estret col·laborador de José Antonio Primo de Rivera i, en particular, de l’episodi en el que va escapar del seu afusellament, en un context on la Guerra Civil Espanyola està acabant, i les tropes nacionals avancen cap a Catalunya. Les tropes republicanes en retirada destrueixen ponts i vies de comunicació per protegir la seva fugida. Sánchez Mazas, pres a Barcelona, escapa d’un afusellament col·lectiu. Quan surten a cercar-lo, un soldat republicà que acaba d’emocionar tots els presos ballant al so del pasdoble Suspiros de España el troba, l’encanona però, finalment, li perdona la vida i el deixa fugir. Sánchez Mazas s’amaga al bosc i aconsegueix l’ajuda d’un grup de pagesos als quals tornarà el favor ajudant-los un cop acabada la guerra. L’autor, Javier Cercas, es converteix en un personatge de la novel·la: un periodista que investiga aquest succés abans d’escriure el llibre.

Soldats de Salamina, està basada en un fet real de la Guerra Civil Espanyola, ha estat traduïda en més de vint països. Aquesta obra va obtenir el Premi Llibreter de narrativa de 2001, el Premi Salambó de 2001, premis dels lectors (Premi Qué Leer, Premi Crisol) i de la crítica, tant dins de l’Estat Espanyol (Premi Ciutat de Barcelona, Premi Ciudad de Cartagena, Premi Extremadura) com fora (Premi de la Crítica de Xile, Premi Grinzane Cavour), a més de tenir un èxit de vendes sense precedents. El 2003 se’n va fer una adaptació al cinema a càrrec del director David Trueba, amb qui juntament va publicar el llibre Diálogos de Salamina (2003), un llibre de converses entre l’autor d’una novel·la que s’ha portat al cinema i el director que l’ha adaptat.

Javier Cercas és  escriptor i professor de literatura a la Universitat de Girona. Col·labora habitualment al diari El País.

Altres títols de l’autor:

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.