Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat, Novetats bibliogràfiques

Biblioteca El Carmel-Juan Marsé: novetats barcelonines Gener 2016

25 gener 2016 Sense Comentaris

Còpia de mosaic bcn gener 2016Hem començat l’any amb un munt de novetats barcelonines, no només literàries sinó també d’art, d’història, d’esports, d’indrets i curiositats, fins i tot una història gastronòmica de la ciutat. Com és habitual podeu consultar-les a la guia que us oferim.

Avui ens centrarem en destacar-ne una, Los soldados de Cataluña d’Eduardo Mendoza, que sembla una novetat tot i que en realitat es tracta d’una novel·la ben coneguda però sota un altre títol, us sona potser La verdad sobre el caso Savolta?

Va ser la primera novel·la escrita per l’autor, només amb vint-i-sis anys, però no va aconseguir publicar-la fins a cinc anys després, l’abril de 1975, amb l’editorial Seix Barral. Així que aquesta és una edició especial per a celebrar-ne el 40è aniversari.

És la història de l’empresa d’armes de l’industrial Savolta, l’excusa per a parlar-nos de la política, els negocis i la corrupció, tot tant ben entremesclat com acostuma,  a la Barcelona del segle XX.

Aquesta edició d’aniversari recupera el títol original de la novel·la, Los soldados de Cataluña amb el qual no va passar la censura de l’època. Tot i ser un títol irònic, amb la pretensió de presentar als soldats catalans com uns estafadors, el filtre del règim va considerar obtusament que era una crida independentista. L’escriptor i l’editor, Pere Gimferrer, van decidir aleshores canviar el títol, ni una coma més, i tornar a intentar-ho. Aquest cop ho van aconseguir. El mateix Eduardo Mendoza,  recordava les paraules de l’informe de censura a una entrevista publicada fa un any al diari El País: “Novelón estúpido y confuso, escrito sin pies ni cabeza. La acción pasa en Barcelona en 1917, y el tema son los enredos de una empresa comercial, todo mezclado con historias internas de los miembros de la sociedad, casamientos, cuernos, asesinatos y todo lo típico de las novelas pésimas escritas por escritores que no saben escribir“.

Malgrat aquesta opinió del censor, que ara per ara ens provoca un somriure, La verdad sobre el caso Savolta està considerada com la novel·la que va renovar la literatura espanyola recuperant el gust per la narrativa en si mateixa, per la “narració pura”, contraposant-se a les tendències de novel·la social i experimental imperants en aquells anys.

Desitjant que la gaudiu, bona lectura!

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.