Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Monogràfics, Novel·la barcelonina, Novetat

Cicle de lectura novel·les de la Guerra Civil Espanyola: Incerta glòria

9 gener 2016 Sense Comentaris

Incerta glòria

de Joan Sales

Barcelona : Club editor, 1999.  Demaneu la reserva d’aquest document.

Incerta glòria podria dir-se que és una de les  grans novel·les sobre la Guerra Civil publicada en català.

Va ser publicada per primer cop el setembre de 1956 i ampliada en les successives edicions posteriors fins a l’edició definitiva l’any 1971.

Aquesta ampliació portava com a títol Últimes notícies, encara que a les edicions posteriors ja era presentada com una novel·la independent titulada El vent de la nit. Escrita per un testimoni del bàndol dels vençuts, l’obra no conté cap missatge polític. Reflecteix un dolor que sobreviu a la propaganda de qualsevol de les dues faccions: tant de la novel·la i poesia dels escuders de la Falange com dels escriptors comunistes o republicans. L’obra agafa el títol d’un vers de William Shakespeare de l’obra Els dos cavallers de Verona, on es diu: incerta glòria d’un matí d’abril.

La novel·la es divideix en quatre parts que tenen com a teló de fons la Guerra Civil Espanyola en el front i la rereguarda del bàndol republicà. Les dues primeres parts utilitzen la forma epistolar; la primera narra les vivències del tinent jove Lluís de Brocà i de Ruscalleda al front d’Aragó; la segona, en canvi, pren el punt de vista de Trini Milmany, la companya de Lluís, que narra les seves vivències a Barcelona. La tercera part i la quarta són les memòries del seminarista Cruells, més tard, sacerdot. Un dels personatges més importants de la novel·la és Juli Soleràs, però es presenta només a través de la visió dels altres personatges, que d’una o altra manera estan obsessionats per ell.

   

L’estil és àgil i col·loquial i reflecteix el model de llengua del seu autor, que donava molta importància al català parlat en el seu temps. Premi Joanot Martorell de 1955.

Ha estat traduïda a diversos idiomes. El setmanari The economist la va triar com una de les deu millors obres de ficció del 2014

Es sap que el director de cine, Agustí Villaronga, va començar a rodar l’adaptació cinematogràfica de la novel·la l’any 2015. Àlex Rigola la va posar en escena l’any 2014 al Teatre Nacional de Catalunya.

Joan Sales, fou un escriptor, poeta, traductor i editor barceloní. En esclatar la Guerra Civil espanyola va graduar-se a l’Escola de Guerra i va ser nomenat oficial. Va anar als fronts de Madrid i Aragó.

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.