Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, General, Novetat, Poesia

Víctor Obiols, premi Carles Riba 2015

15 desembre 2015 Sense Comentaris

El passat divendres es va conèixer el nom del poeta guanyador del darrer Premi Carles Riba de Poesia, que convoca l’editorial Proa. Enguany el premi ha estat atorgat al poeta barceloní Víctor Obiols (1960), amb el poemari Dret al miracle.

David Castillo, membre del jurat explicava que  ‘Tot i que Víctor Obiols va publicar el seu primer llibre a catorze anys i ara en té cinquanta-cinc, té una obra breu. Ha publicat cada deu anys i segurament per això els seus són llibres molt concentrats.’ [Font: Vilaweb, 11 de desembre].

Castillo apunta també que el poemari s’articula com una antologia, amb una primera part lírica, “una segona part de renaixement i una tercera part associada a la desaparició massiva generacional, perquè molts dels nostres companys ens han deixat prematurament.” De fet, tal com ho explica Víctor Obiols, hi ha poemes que tenen nou o fins i tot deu anys, “el termini que donava Horaci per publicar. En poesia sempre intento crear un equilibri entre la lògica i la màgia.”

I no només en poesia, perquè si feu una ullada a les biografies acadèmica, literària i musical de Víctor Obiols/Bocanegra veureu que la lògica i la màgia hi són ben presents: membre i fundador del grup Bocanegra amb Pepe Sales, llicenciat en clàssiques, professor universitari, traductor, membre del consell de redacció de la revista Reduccions, director entre 2005 i 2009 del Festival de la Poesia de Barcelona

Si voleu conèixer-lo millor, us recomanem molt l’entrevista que li va fer Montserrat Serra a Vilaweb el juny de l’any passat, amb motiu de la publicació del poemari D’un juny dur.

Aquests són alguns dels poemaris de Víctor Obiols que podeu trobar a Biblioteques de Barcelona:

Carrer d’hivern. Barcleona: Llibres del Mall, 1983.

D’un juny dur. [Barcelona]: Labreu, 2014.

Versos i contracants. Barcelona : Edicions 62, 1997.

Víctor Obiols. Lleida: Aula de Poesia [de la Universitat de Lleida], 1995.

– També l’assaig:

Catàleg general 1952-1981: elements intertextuals en l’obra poètica de Joan Ferraté. Reus: Associació d’Estudis Reusencs, 1997.

– I dos discos com a Víctor Bocanegra:

Cançons de l’Alkídelara[S.l.]: Saurí, 2013.

Fonografies. [S.l.]: Agharta, 2008.

……

……

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.