Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Etapes, Itineraris literaris, Novel·la barcelonina, Novetat

Ruta literària “Lluny d’aquí”. Etapa 5: Esglèsia Sant Francesc Xavier.

15 gener 2016 Sense Comentaris

I acabem la nostra ruta a les cases barates d’Horta, al barri de Can Peguera, on trobarem l’Església de Sant Francesc Xavier, on el Tomàs busca informació per completar la biografia del Julen.

Pàg 107: (…) Les cases barates d’Horta, situades al peu del Turó de la Peira, ara dins de Nou Barris, amb les parets blanques, els mínims patis al davant i una vida més relaxada al carrer, mig rural, a en Tomàs sempre li havien cridat l’atenció. Eren a l’altre extrem del que significaven les torres benestants del carrers propers d’Horta, com Campoamor, o el mateix Salses. En Tomàs coneixia l’existència d’ una petita capella a les cases barates, l’església de Sant Francesc Xavier. Els seus avis hi havien anat alguna vegada, encara que normalment anaven a la del carrer Campoamor. L’església de Sant Francesc Xavier era més aviat per a l’humil veïnat de “les cases”.
-Pensava que estava tancada –va dir en Tomàs.
-Jo això no ho se –va respondre la Diana, a qui era evident que allò no li interessava gens-. Només sé que el pare em va dir una vegada que en Ricard Llopis s’ocupava d’aquesta església.

05_LLEGEIX
ESGLÉSIA DE SANT FRANCESC XAVIER

L’església de Sant Francesc Xavier es troba al costat de l’edifici d’habitatges construït al solar on, fins el 1949, hi havia la masia de Can Peguera. L’església sorprèn per la seva senzillesa i el seu aspecte colonial, insòlit en una urbs com Barcelona. En destaquen, principalment, la seva façana neoclàssica i l’espadanya que fa de campanar. Aquesta petita església va ser transformada en Casa del Poble durant la Guerra Civil. Després del conflicte bèl·lic, la capella es va tornar a obrir al culte i, des de llavors, la regenta l’orde dels agustins.

Font: Nou Barris: Can Peguera, Canyelles, Ciutat Meridiana, La Guineueta, Porta, La Prosperitat, Les Roquetes, Torre Baró, La Trinitat Nova, El Turó de la Peira, Vallbona, Verdun, Vilapicina i la Torre Llobeta. Valls: Cossetània, 2014.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.