Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Etapes, Itineraris literaris, Novel·la barcelonina, Novetat

Ruta literària “Lluny d’aquí”. Etapa 2: Passeig Maragall .

28 desembre 2015 Sense Comentaris

Si baixem la Font d’en Fargues arribem al passeig Maragall, on un altre amic del pare del Tomàs té una sastreria. Aquest fragment ens serveix per veure els canvis que es produeixen als comerços.

Pàg. 28: Una de les ofertes li havia fet una família xinesa que estava obrint diferents negocis al Passeig de Maragall, com ara petits supermercats i sabateries, i l’altra era d’una veïna de sempre que volia posar-hi una botiga de bijuteria. Eren els nous temps, assegurava el seu pare, tot pobre, o fals, o ambdues coses. En Josep Grau va assegurar que no vendria la sastreria ni als xinesos ni a ningú altre que no volgués continuar amb el mateix tipus de negoci. La sastreria Estil l’havia fundat un avi seu durant els difícils anys de la postguerra espanyola. El seu avi i després el seu pare l’havien pogut mantenir malgrat els períodes difícils que havien hagut de viure, i no seria ell qui la tanqués per vendre el local a ningú, ja fossin estrangers o nacionals. Sentint-lo, el pare d’en Tomàs li deia al seu amic sastre que feia molt ben fet, però no tothom tenia la mateixa voluntat de sacrifici ni prou fortalesa per resistir els mals temps que arribaven. (…)

02_LLEGEIX
EL PASSEIG MARAGALL
El passeig Maragall és un vial que comença al carrer del Freser i finalitza al carrer del Tajo. El seu traçat correspon a l’antiga carretera d’ Horta, que sortia de Barcelona pel Portal Nou, situat al nord del recinte emmurallat. Dins de la quadricula de l’Eixample es conserva un tram d’aquest antic vial, a l’illa limitada pels carrers d’Ali Bei (on té la seva entrada), de Nàpols,d’Ausias March i de Roger de Flor.
La urbanització de l’Eixample suprimí part d’aquesta carretera, que fou remodelada i denominada Carretera Nova d’Horta. El 6 de maig de 1915, la carretera canvià de tipologia, passant a ser passeig; al mateix temps, fou aprovada la seva dedicació a Joan Maragall i Gorina, escriptor i poeta. Durant la dictadura del general Franco, el passeig rebé el nom de General Anido, tinent general, governador civil de Barcelona i ministre d’Ordre Públic. Amb la democràcia, recuperà la dedicació a Maragall.

Font: Enciclopèdia de Barcelona Vol. 3. Directors: Ramon Alberch i Jesús Giralt. Barcelona: Enciclopèdia catalana, 2005.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.