Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel-Juan Marsé recomana… La gran novel·la sobre Barcelona

23 novembre 2015 Sense Comentaris

La gran  novel·la sobre Barcelona/Sergi Pàmies. Barcelona: Quaderns crema, 1998

Sergi Pàmies és un narrador, articulista, traductor i crític de televisió nascut a Paris l’any 1960. És fill de Teresa Pàmies i Gregorio López Raimundo. Als 11 anys els seus pares van retornar a Barcelona i ell va aprendre català, que esdevindria la seva llengua literària. Entre 1979 i 1989 va treballar com a contable, feina que va deixar per dedicar-se a l’escriptura 3 anys després de la publicació del seu primer llibre T’hauria de caure la cara de vergonya. La seva obra ha obtingut diversos premis entre els quals cal destacar el Premi Prudenci Bertrana de Novel·la per L’instint (1993), Premi Serra d’Or de Contes per La gran novel·la de Barcelona (1998), Premis Ciutat de Barcelona i Lletra d’Or per Si menges una llimona sense fer ganyotes(2007) i finalment, premi Vázquez Montalban de Periodisme Esportiu (2013).

La gran novel·la de Barcelona és un llibre de 15 relats en els quals es conten històries sorprenents des d’un punt de vista irònic, on trobarem, desencontres entre parelles,sorpreses familiars, dificultats per fer un conte, entre altres. En quant al protagonisme de Barcelona al llibre no hi ha grans referències, només al conte L’hemisferi sud es parla dels carrers València i Aribau i al conte llarg “La gran novel·la de Barcelona” hi ha referències a llocs de la ciutat que s’intueixen.

Per acabar us fem un petit tast del llibre,el principi del relat “La gran novel·la de Barcelona”:

A vista d’avió, la ciutat és una extensió de formes geomètriques ben compenetrades. Si s’enfoca una mica, es percep el moviment de cotxes,furgonetes, autobusos i camions. El conjunt transpira una quietud que no s’adiu amb la realitat i que permet als passatgers que la sobrevolen fer-se’n una idea equivocada. Una gran via obliqua al litoral i una avinguda en diagonal componen la rima al voltant de la qual s’organitza bona part del territori. La zona limítrof, en canvi, conviu amb els rampells d’una orografia relativament esquerpa.Quan no hi ha núvols, i si el pilot és prou deferent amb el passatge per iniciar una maniobra contemplativa,es poden reconèixer els monuments estrella del merchandising local. (…)”

 

Gran novel·la Barcelona

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.