Inici » Biblioteca Horta-Can Mariner, Destacat, Novetat, Teatre

La Biblioteca Horta-Can Mariner recomana… Los amantes suicidas de Sonezaki y otras piezas, de Chikamatsu Monzaemon

4 novembre 2015 Sense Comentaris

LosAmantesSuicidas

 

Chikamatsu Monzaemon,  pseudònim de Sugimori Nobumori  (1653- 1725), és un dels dramaturgs més importants del seu país. Se li atribueixen més d’un centenar d’obres, la majoria de les quals de “joruri”, o teatre de titelles.

Tot i que es creu que havia escrit altres obres prèvies, la primera obra reconeguda de l’autor és Yotsugi Soga (La herencia de los Soga) escrita el 1683, amb la que va aconseguir un gran èxit de públic i va provocar l’inici de la col·laboració entre l’autor i el cantant de “bunraku”, Takemoto Gidayu. L’any 1686 Chikamatsu va escriure Shusse Kagekiyo (Kagekiyo Victorioso) per a Takemoto, un treball considerat el primer “joruri”  amb un estil innovador.

Tot i que durant uns anys va estar escrivint obres de “kabuki” per a un dels actors més famosos de l’època, Sakata Tojuro, amb molt d’èxit, ell seguia preferint escriure obres de “joruri”. Així, l’any 1703, restablerta la seva relació amb Takemoto, va triomfar amb l’obra de titelles Sonezaki Shinju (Los amantes suicidas de Sonezaki). Aquest fet va provocar que abandonés els teatres kabuki de Kyoto pels teatres de titelles d’Osaka i a partir de 1705 ja només va escriure teatre de titelles. Els darrers anys de la seva vida va escriure les seves millors obres: l’any 1715 Kokusenya Kassen (Las batalles de Coxinga) i el 1720 Shinju Tingues no Amijima (Los amantes suicidas de Amijima).

L’aportació de Chikamatsu Monzaemon va ser la de traslladar a l’escenari una qualitat literària i una atenció a la caracterització que no s’havia vist fins llavors, i que va provocar el renaixement del gènere “joruri”.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.