Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel – Juan Marsé recomana: Mientras llega la felicidad, de Josep María Cuenca

7 desembre 2015 Sense Comentaris

Maquetación 1Mientras llega la felicidad: Una biografía de Juan Marsé / Josep Maria Cuenca.- Barcelona: Anagrama, 2015.

No és perquè treballem a la biblioteca que porta el seu nom, però Juan Marsé és un dels escriptors vius més importants en llengua castellana. És un dels grans, però no comptava amb cap biografia, fins ara. Josep Maria Cuenca va veure això, va parlar amb Anagrama que es van comprometre a editar el llibre si aconseguia fer-lo i aleshores quedava la part dura, convèncer a Juan Marsé. Juan Marsé no creia que valgués la pena fer una biografia de la seva vida, el seu llegat són els seus llibres, en paraules d’ell mateix la seva vida “no és gens interessant”. Per sort el va convèncer.

Josep Maria Cuenca explica a l’inici del llibre que s’ha centrat més en què ha fet Juan Marsé i no tant en qui és. “Qui és?” no deixa de ser una pregunta que es presta més a respostes filosòfiques, mentre que “què ha fet?” és molt més terrenal i concret. I Juan Marsé és un autor terrenal i concret, arrelat a uns barris i a uns temps. En els seus llibres Juan Marsé retrata la postguerra i els anys 50 i 60, sempre des del punt de vista dels vençuts. La Barcelona de les barraques (com les barraques del Carmel, llar del Pijoaparte), dels immigrants “charnegos”, de la gent que havia perdut una guerra i també una postguerra en contraposició als vencedors, una alta burgesia que feia i desfeia al seu gust sense haver de donar comptes.

A més a més del més purament literari el llibre no evita temes com algunes rivalitats sonades de Juan Marsé, una de les més recordades la que el va enfrontar a Baltasar Porcel, o el tema de la Fira de Frankfurt, o el Premi Planeta a Maria de la Pau Janer… Un llibre molt complet i rigorós, i una gran manera d’acostar-nos a un dels grans de les lletres.

Juan Marsé al "seu" Carmel

Juan Marsé al “seu” Carmel

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.