Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

Biblioteca El Carmel-Juan Marsé recomana… Aire de Dylan, Enrique Vila-Matas

13 novembre 2015 Sense Comentaris

escanear0002Aire de Dylan / Enrique Vila-Matas.-Barcelona: Seix Barral, 2012
Enrique Vila-Matas ( Barcelona 1948) Va estudiar dret i periodisme i va treballar a la revista Fotogrames; fent el servei militar obligatori, va escriure la seva primera novel•la Mujer en el espejo contemplando el paisaje. Als anys setanta va marxar a Paris i desprès torna a Barcelona.Ha escrit narrativa i assaig literari. Les seves obres han estat traduïdes a trenta tres idiomes i ha rebut premis de diferents països com Veneçuela, Espanya, Itàlia, França. Destacaríem de narrativa:Historia abreviada de la literatura portátil (1985) pel que serà reconegut internacionalment, Hijos sin hijos (1993), Bartleby y compañía (2000) Premi ciutat de Barcelona, El mal de Montano (2002) Premi nacional de la crítica, Doctor Pasavento (2005) Premi Fundació Lara a la millor novel•la de l’any, Exploradores del abismo (2007) Premi Gregor von Rezzoni, Dublinesca (2010) Premi Bottari Lattes Grinzane, o Kassel no invita a la lógica (2014). I d’assaig literari: El viajero más lento (1992), , Para acabar con los números redondos (1997), Desde la ciudad nerviosa (2000), o El viento ligero en Parma (2004).

El narrador de la novel•la és un escriptor que ha decidit deixar d’escriure…però rep una invitació per a participar en un congres literari sobre el fracàs. Això ja ens revela per on va el relat, centrat en fer broma sobre la elaboració literària.
En aquest congres també hi va en Vilnius fill de Lancastre, escriptor, que acaba de morir.
En Vilnius no vol fer res, sotmès al síndrome d’Oblomov (personatge gandul de la literatura russa) contrasta amb l’escriptor narrador i amb el seu pare educats en la cultura de l’esforç.
Tots dos viuen a Barcelona i es retrobaran al barri de l’Esquerra de l’Eixample, són veïns: el narrador viu al carrer Casanova amb Passatge Pellicer i el Vilnius al carrer Buenos Aires. El Vilnius el convida al homenatge que farà el club Lancastre, pare del Vilnus, a la llibreria Bernat del carrer Buenos Aires. La seva propietària, la Montse, és un dels personatges de la novel•la. Apareix com a membre del Club dels Interruptors que es dediquen a interrompre les lectures que es fan als clubs de lectura de la llibreria.
Però com a tota l’obre de Vila-Matas hi trobem molt més, en aquesta novel•la, l’autor va emmirallant els personatges amb els de Hamlet, príncep de Dinamarca, una tragèdia escrita en vers per William Shakespeare. Anem trobant similituds en el argument i amb els protagonistes: el príncep, la mare, l’espectre del pare…

La vida es una ratonera, lo real es sólo teatro, y nada somos sin la memoria que siempre inventa”(Juan Lancastre).

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.