Inici » Destacat, General, Novetat, Poesia

El poeta sirià Ugar, acollit a Barcelona pel PEN Català i l’Ajuntament

15 octubre 2015 Sense Comentaris

A LlegeixB@rcelona volem fer-nos ressò de l’estada a Barcelona del poeta i activista sirià Ugar, sisè dels autors residents dins del Programa Escriptor Acollit del PEN Català, i el quart a Barcelona.

Ugar participà a la Declaració de Damasc (2005), on els opositors al govern reclamaren reformes polítiques. Fou detingut el 2006, i no va ser alliberat fins al 2010. Durant aquells quatre anys de captiveri, el seu cas va ser seguit pel PEN Internacional i altres associacions que vetllen pels drets humans. Posteriorment, Ugar fou membre del desaparegut moviment opositor Fòrum Democràtic Sirià (2012-2014) i també es comptava entre els fundadors del Partit de la República (2013). Actualment treballa en un projecte digital que vol esdevenir un fòrum de caire polític, filosòfic i cultural, i prepara un recull d’articles i assajos de diferents escriptors sobre la revolució síria, l’oposició i el règim i un llibre sobre la seva experiència a la presó.

Ugar és autor de diversos textos literaris i poètics, entre els quals Quddàs siriani (Missa siríaca, 2003) i Thaurat hobb, hobb bitaam al-hurriya (La revolució de l’amor, amor amb gust de llibertat, 2013). Aquí en teniu un tast:

 

Tudons que s’estimen

Tudons que s’estimen un migdia, crucificats sota el sol, i un vent de Damasc solter i verge es passeja per sobre els terrats, buits del tot tret del blanc de la pols agradable i del reflex de la buidor obstinada; el vent, una adolescent damasquina, bufa al final del migdia, i amb ell s’agita la sang dels tudons mascles, que empaiten les femelles, les cortegen, les sedueixen, les assetgen i s’hi acoblen ràpida i fermament, sota la mirada de Déu, que no s’enfada, sinó que somriu amorosament.

Déu només s’enfada amb nosaltres, els humans, si actuem com el tudó. Potser perquè el tudó no té ni apòstols ni profetes, ni llibres revelats des de dalt! Tots els tudons són àngels, no els calen tutors ni profetes, no els cal ni Ell… De fet, creuen que existeixi? […]

També podeu veure l’acte de presentació que es va celebrar el passat 8 d’octubre, i que va comptar amb la presència del primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello i la presidenta del PEN Català, Carme Arenas:

El programa Escriptor Acollit va engegar-se pel PEN Català l’any 2007 a Barcelona, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Des de llavors han estat acollit tres escriptors: Salem Zeina, poeta, novel·lista i periodista en llengua amaziga, d’origen algerià (2007-2009), la periodista tunisiana Sihem Ben Sedrine (2010-2011), el poeta palestí Basem Al-Nabríss (2012-2014) i actualment a l’escriptor sirià Ugar (2015).

El PEN Català va ser creat l’any 1922 amb la voluntat de fer de plataforma per a projectar internacionalment la literatura i els escriptors dels territoris de parla catalana. S’ha vinculat i implicat des del començament de manera activa en les múltiples activitats del PEN Internacional, fonamentalment en la defensa de la llibertat d’expressió i de la lliure circulació d’idees, i també en la protecció del patrimoni cultural i lingüístic de les persones i els pobles.

Per saber-ne més:

PEN Català. Programa escriptor acollit. Presentació de l’escriptor sirià Ugar [en línia]. Barcelona: setembre de 2015.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.