Inici » Activitats, Destacat, Novetat, Poesia

Cicle de poesia: De pensament, paraula i obra. Uberto Stabile. Poesia mexicana a la frontera Nord

4 novembre 2010 Un Comentari

Uberto Stabile. Poesia mexicana a la frontera Nord

El passat dijous 26 d’octubre vam inaugurar la 16a edició del cicle estable de poesia “De Pensament, Paraula i Obra” organitzat per la Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda i el Districte d’Horta-Guinardó.  El convidat triat per encetar el cicle va ser  el poeta i editor Uberto Stabile (València, 1959) que ens presentà el seu projecte Poesia mexicana a la frontera Nord.

La sessió es va iniciar amb la projecció del documental d’Uberto Stabile Tan lejos de Dios. Aquest documental pretén donar a conèixer els poetes de la frontera nord mexicana i endinsar-nos en el panorama cultural, vital i literari que es viu als estats mexicans fronterers amb els Estats Units

Tan lejos de Dios va començar sent una antologia de poesia, i va acabar convertint-se també en un documental. Al llarg de tres viatges a Mèxic, Stabile va rodar més de set hores  d’entrevistes a escriptores i escriptors i gravacions de recitals en un recorregut per les ciutats de la gran frontera mexicana: Chihuahua, Ciudad Juárez, El Paso, Tijuana, i el desert de Cohahuila.

Segons Uberto Stabile, la pretensió de l’antologia no va ser crear una selecció de poetes mexicans, sinó a través de determinats poemes dibuixar el panorama d’allò que es viu a la frontera. Investigar sobre el tipus d’experiència que descriuen  els poetes en un entorn hostil. Poemes que parlen de la migració, d’armes i d’amor en una societat que es reinventa diàriament per seguir endavant en mig de la violència quotidiana. Es tracta de  poesia que reivindica l’escriptura com un acte de resistència.

Després de conversar sobre el documental el nostre convidat, presentat per Jordi Virallonga de l’Aula de Poesia de Barcelona, va llegir-nos una tria dels seus poemes, llegits per primera vegada a Barcelona, la ciutat de la seva infantesa. Uberto Stabile és d’aquells poetes que defensa la poesia com la reivindicació d’un altre món possible (alguns del seus poemes parlen de temes com la violència masclista o la xenofòbia.) Per això és capaç de transformar un poema d’amor en un acte radical, de resistència, de compromís amb la realitat i més enllà, de compromís amb les idees, els somnis, les utopies.

Com sabeu a la bibliteca podeu trobar poemaris del nostre convidat, així com poesia d’autors mexicans. També podeu consultar el blog personal d’Uberto Stabile: “Los días contados”

http://ubertostabile.blogspot.com/

I si voleu sentir el poeta, obriu qualsevol dels enllaços que teniu a continuació:

Uberto Stabile i la seva poesia

Sobre el documental _Tan lejos de Dios

Poema_En todas partes cuecen patrias

Poema_Los hombres que cocinan bogavantes no follan

Poema_Dice Gillespie

One Comment »

  • Gat said:

    Impressionant el documental i la personalitat del Uberto Stabile. Gràcies per la oportunitat de veure’l

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.