Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Monogràfics, Novetat

Cicle novel·les i novel·listes de la Primera Guerra Mundial: La belleza y el dolor de la batalla

10 octubre 2015 Sense Comentaris

La belleza y el dolor de la batalla

de Peter Englund

traducció: Caterina Pascual Söderbaum

Madrid : Roca, 2011. Demaneu la reserva d’aquest document.

La Belleza y el dolor de la batalla és un llibre sobre la Primera Guerra Mundial. No és, però, un llibre sobre què va ser aquesta guerra, és a dir, sobre les seves causes, el seu progrés, el seu final i les seves conseqüències, sinó un llibre sobre com va anar. El que el lector trobarà aquí no són tant factors com a persones, no tant processos com impressions, vivències i estats d’ànim. El que intenta reconstruir, més que el curs d’uns esdeveniments, és un univers emocional. El lector seguirà de prop a vint individus, personatges reals tots, per descomptat (no hi ha en aquest llibre res fictici, el seu contingut es basa en els documents que aquestes persones van deixar), rescatats de l’anonimat o l’oblit, situats a les capes més baixes de la jerarquia. I encara que en la consciència col·lectiva de la Primera Guerra Mundial hagi passat a convertir-se -no sense raó- en sinònim del fang de les trinxeres del front occidental, molts d’aquests protagonistes es troben en altres camps de batalla, com són el front oriental, els Alps, els Balcans, Àfrica de l’Est o Mesopotàmia. Majoritàriament es tracta de gent molt jove, homes i dones d’uns vint anys res més. D’aquests vint de personatges dos cauen al combat, dos seran presos presoners, dos es convertiran en herois homenatjats i dos acabaran sent, físicament, unes desferres. Alguns d’ells reben la guerra amb els braços oberts però aprenen a avorrir; alguns la avorreixen des del primer dia. Un d’ells perdrà literalment la raó i els seus ossos en un hospital psiquiàtric; altre no arribarà a sentir ni un sol tret. I així successivament. Malgrat totes les diferències quant a destinació, rols, sexe i nacionalitat els uneix el fet que, a cadascun d’ells, la guerra els va robar una cosa: la joventut, les il·lusions, l’esperança, la humanitat; la vida.

Peter Mikael Englund, és un historiador i escriptor suec. Altres llibres de l’autor:

 

 

 

 

 

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.