Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Etapes, Itineraris literaris, Novel·la barcelonina, Novetat

Ruta literària “La via làctia”. Etapa 1: Plaça Osca

20 juliol 2015 Sense Comentaris

Etapa 1. Pl Osca

El primer punt de la nostra ruta és la plaça Osca, que és el primer habitatge que tenen al barri de Sants els avis del Toni: en Salvador i la Caterina.

[Pàg. 114]: Després d’una peregrinació de dies i temptats pels baixos preus dels lloguers de fora ciutat, la família va anar a raure a la plaça Osca, prop de l’estació de Sants, llavors centre d’un mercat dominical, monopoli dels pagesos i hortolans de les Corts. Al cap de cinc anys la família havia augmentat amb un altre nen i una nena, en Miquel i l’Eulàlia.

[Pàg. 120]: Quan després d’uns quants mesos de casada va anar a viure a la plaça d’Osca, els seus coneixements sobre Barcelona eren molt escassos. Abans de festejar no havia anat més enllà de la plaça de Catalunya, de Santa Maria del Mar i del parc de la Ciutadella. Quan va arribar a Sants, la seva experiència de la ciutat no era gaire més amplia. Per això el petit univers que confluïa a la plaça d’Osca, molt determinat per l’estació de Sants, es va convertir en el seu món particular, el seu poble d’adopció, on era possible tenir-ho tot a l’abast sense haver d’anar més enllà de la plaça Espanya, on començava Barcelona.

PLAÇA OSCA: La plaça d’ Osca, abans coneguda com a plaça d’Isabel II o del Mercat, acull nombroses celebracions populars i , per a molts, és la més emblemàtica i agradable del districte de Sants-Montjuïc. La tranquil·litat que s’hi respira, el seu classicisme i l’harmonia del conjunt, amb els seus fanals de quatre braços del 1865 i els seus arbres veterans, li donen una categoria única.

La plaça d’Osca ha arribat als nostres dies quasi sense modificacions. Tant aquest espai com els carrers propers, que condueixen cap al parc de l’Espanya Industrial, es van urbanitzar a partir de l’any 1855 amb l’obligació que els nous propietaris comencessin a construir en el termini màxim d’un any. Aquí hi va néixer la cantant Núria Feliu, com recorda una placa col·locada a la façana del número 1.

 

Font:

-Sants-Montjuïc : la Bordeta, la Font de la Guatlla, Hostafrancs, la Marina del Port, la Marina del Prat Vermell, Parc de Montjuïc, el Poble Sec, Sants-Badal.Gabriel Pernau.Valls: Cossetània, 2012.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.