Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Monogràfics, Novetat

Cicle novel·les i novel·listes de la Primera Guerra Mundial: Johnny Got His Gun

11 juliol 2015 Sense Comentaris

Johnny cogió su fusil

de: Dalton Trumbo

Barcelona : El Aleph, 2005. Demaneu la reserva d’aquest document

traducció de: Marta Susana Eguía.

Johnny cogió su fusil (Johnny Got His Gun) és la novel·la antibel·licista per excel·lència, exemple de l’irracional de la guerra i la crueltat de les seves consecuencies.. Escrita per l’autor, guionista i director de cinema nord-americà Dalton Trumbo i publicada per primer cop l’any 1939, relata l’experiència d’un jove soldat americà terriblement malmès a causa de l’explosió d’una bomba que acaba a un hospital, confinat de per vida, cec, sordmut i amb les cames i els braços amputats. Els metges li diagnostiquen un dany cerebral irreparable, creient estat vegetatiu. No obstant això, el noi està conscient, però és incapaç de comunicar-se amb l’exterior. Va guanyar un National Book Awards al llibre més original de 1939.

Les lectures d’aquesta novel·la podrien ser diverses: des del patiment individual per la pitjor bogeria col·lectiva que és la guerra, la desesperació del dolor i la incomunicació davant els ulls dels demés que no ho perceben, fins al despreci de la ciència i la medicina oficial d’aquells anys davant el patiment no visible, és a dir, inmesurable.

L’autor va escriure també el guió de la pel·lícula que va dirigir el 1971 i que porta el mateix títol que el llibre. Com a curiositat comentar que Dalton Trumbo va voler sense èxit que fos Luís Buñuel qui la dirigís.

Altres llibres de l’autor:

La noche del uro. Barcelona : Plataforma, 2008. Demaneu la proposta de compra d’aquest document

El tiempo del sapo. Barcelona : Artefakte, 2012. Demaneu la proposta de compra d’aquest document

 

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.