Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Lectors, Novetat

el lector opina

5 setembre 2015 Un Comentari

L’assassinat de Margaret Thatcher

d’Hilary Mantel

Barcelona : L’Altra editorial, 2015. Demaneu la reserva d’aquest document.

No acostumo a llegir llibres de contes o narracions curtes, me’n canso i mai els lleigeixo tots.

Hi ha d’excepcionals: Chejov, Borges…  i,  amb el llibre de Hilary Mantel m’ha passat l’excepció. I és que les narracions d’aquesta escriptora britànica -autora de nou novel·les i guanyadora de diversos premis entre ells el  prestigiós Booker- et sumergeixen en un ambient extrany del que serien històries de gent corrent.

Diria que això passa gràcies  a la descripció que fa de personatges anodins en ambients no exotics en situacions de vegades extravagants o que ella veu com tals. La seva visió és plena de subtilesa i ens fa arribar més enllà  del que podria ser superficial.  Mantel és precisa i tensa el pas de l’acció amb un tempo controlat. Utilitza una fina ironia que en lloc d’allunyar-nos dels seus personatges ens  fa sentir empatia per ells i entendre’ls bé en les seves actituts i els seus pensaments. Així ens trobem  des de l’infermera d’una consulta de metges que descobreix els desitjos d’una col·lega extranya , o el matrimoni occidental de vacances en un país exòtic que es veu atrapat en un viatge en taxi amb un conductor temerari, fins a la història -que dòna el títol al llibre- d’ una mena de “Chacal” a l’anglesa on l’intent de magnicidi es desenvolupa a la casa d’una respectable lady londinenca, que es veu abocada a col·laborar amb el franctirador.

En narracions d’aquest tipus, Mantel ens manté continuament a l’aguait. Ho fa des de la inteligència i la bona escriptura.

MARTÍ SALA

One Comment »

  • L'Altra Editorial said:

    Hola Martí!

    Ens ha encantat la teva ressenya, és molt agradable trobar lectors contents i satisfets! Moltes gràcies per les teves línies 🙂

    L’Altra Editorial

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.