Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel – Juan Marsé recomana: T’hauria de caure la cara de vergonya, de Sergi Pàmies

19 juny 2015 Sense Comentaris

 pamiesT’hauria de caure la cara de vergonya / Sergi Pàmies.- Barcelona: Quaderns Crema, 2003.

Amb alguna excepció Sergi Pàmies s’ha distingit especialment com a contista. Sempre sota la comparació i l’ombra de Quim Monzó (el destí de tots els contistes catalans dels 90 ençà) ha bastit una obra que tot i les semblances té personalitat pròpia. Contes curts i contundents, però que no busquen la cabriola final, estan dominats per una mena de cinisme fatalista, passa el que ha de passar, el que és lògic que passi, per sort això també pot resultar terriblement còmic.

Aquests són els paràmetres amb que Sergi Pàmies observa i ens retrata la realitat, una realitat menys autobiogràfica o menys vinculada a si mateix que la de les seves obres més recents, però que es mereix una relectura. Aquests són contes que no han envellit (o en tot cas ho han fet molt bé), com a mostra l’inici del conte que dóna títol al recull:

“Al matí ha comunicat a la família la decisió: deixar de beure. La dona l’ha abraçat i els nens han aplaudit. Després ha trucat als amics i els ha demanat que no el convidin mai més ni a beure ni a sortir.
-¿Ni quan sigui l’aniversari de la Lola? -ha preguntat un d’ells.
-Ni quan sigui l’aniversari de la Lola -ha contestat.
Quan ha baixat al carrer, s’ha trobat amb la portera i li ha dit que aquell era un dia important perquè havia deixat de beure. La portera se n’ha alegrat molt i l’ha felicitat de tot cor.
A la feina, ha parlat amb el director i li ha demanat excuses pels darrers incidents. També li ha jurat -per la seva mare- que d’ara endavant el seu comportament serà irreprotxable. El director li ha agraït la sinceritat i li ha confessat que, des de feia dies, estudiava la possibilitat d’acomiadar-lo. Tanmateix, i tenint en compte les seves aptituds, havia preferit donar-li un vot de confiança; el temps, com sempre, li ha acabat donant la raó.”

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.