Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel – Juan Marsé recomana: Sin noticias de Gurb, d’Eduardo Mendoza

15 maig 2015 Sense Comentaris

mendd

Sin noticias de Gurb / Eduardo Mendoza.- Barcelona: Seix Barral: 2008.

Llibre absolutament esbojarrat i divertidíssim de dos extraterrestres perduts a la Barcelona pre-olímipica. Només arribar l’estraterrestre Gurb surt a explorar, i després de pujar a un Ford Fiesta (“medio de transporte de gran simplicidad estructural, pero de muy complicado manejo”) desapareix. En quedar-se l’altre “sin noticias de Gurb” no li queda més remei que sortir a buscar-lo.  Una Barcelona amb un frpafic de bojos, una certa inseguretat i sobretot plena d’obres, com podem veure en un dels primers fragments:

“Camino siguiendo el plano heliográfico ideal que he incorporado a mis circuitos internos al salir de la nave. Me caigo en una zanja abierta por la Compañía Catalana de gas.

15.02 Me caigo en una zanja abierta por la Compañía Hidroeléctrica de Cataluña.

15.03 Me caigo en una zanja abierta por la Compañía de Aguas de Barcelona.

15.04 Me caigo en una zanja abierta por la Compañía Telefónica Nacional.

15.05 Me caigo en una zanja abierta por la asociación de vecinos de la calle Córcega.

15.06 Decido prescindir del plano heliográfico ideal y caminar mirando dónde piso.”

Barcelona es preparava per acollir uns jocs, i això requeria moltísima feina. I un extraterrestre que pot adoptar qualsevol forma humana no pot deixar de ser una presència còmica, Gurb té l’aspecte de Marta Sánchez i l’altre va canviant, Gary Cooper, El Conde Duque de Olivares, el Papa de Roma

Aquest llibre va ser publicat per entregues en l’edició d’estiu del diari El Pais, i ha envellit fantásticament bé. El llibre està ple de detalls sorneguers amb aquella ciutat on encara ens podem reconèixer (és inevitable recordar de tant en tant una frase del llibre: “En Barcelona llueve como actua su ayuntamiento, pocas veces pero a lo bestia.” Tot un canvi de registre de l’autor de La ciudad de los prodigios, aquí ofereix un retrat molt més desenfadat de la ciutat, però no per això menys exacte o lliure d’ironia.mend

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.