Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, General, Novel·la barcelonina, Novetat

La biblioteca El Carmel-Juan Marsé recomana….La Mari

27 abril 2015 Sense Comentaris

La Mari/Blanca de la Torre. Barcelona: Proa, 2009

Blanca de la Torre és una periodista nascuda el 1958. Ha desenvolupat la major part de la seva vida professional a TV3. Ha fet diversos programes de televisió en els camps del reportatge, el documental i la ficció. També ha treballat com a corresponsal de guerra ha impartit classes sobre creació literària. Ha escrit dos novel•les: Testimoni protegit (2009) i La Mari (2010). Justament amb Esther Llauradó és coautora de l’assaig Una imatge val més: la feina de l’ENG-videoperiodista (1999).
La novel•la La Mari comença quan després de la mort del seu marit en un accident miner al poble onubense d’Alosno , Mari decideix emigrar a Barcelona. La seva primera intenció és treballar molt per poder portar la seva família, però poc a poc s’anirà implicant en la lluita en defensa del barri del Verdum i assimilant la cultura local.
La Barcelona que ens mostra la novel•la es centra en els barris de Verdum, Poble Sec i Sant Andreu.
Us donem un tast de la novel•la: “ Als anys seixanta els immigrants continuaven arribant, sense recursos i sense educació, d’Andalusia, de Múrcia, de Galícia, de zones d’Espanya on la combinació de gana i analfabetisme donava com a resultat milers de fugitius. Famílies senceres s’ instal•laven al Verdum tal com arribaven, primer rellogats o a casa de parents, després a les famoses i tristes “cases del governador”, habitacles misèrrims que es van construir a corre-cuita per acollir-hi famílies procedents de les barraques de la Diagonal-de les quals l’alcalde Porcioles no volia saber res així que comencessin a arribar els participants del Congrés Eucarístic que s’havia de celebrar a la ciutat-. Eren pisos d’uns vint metres quadrats dins els quals s’apiloto9nvaven famílies senceres. No es venien, s’adjudicaven arbitràriament per assegurar que cap dels estadants tingués garanties de continuïtat i, en conseqüència, que visquessin sotmesos al caprici d’uns vigilants, espietes de la policia, que exercien el control sobre el veïnat. (…)
En definitiva, es tracta d’una novel•la que parla de la immigració i de les dificultats a les que ha de fer front i abasta des de la postguerra fins al 1987, amb l’atemptat terrorista contra Hipercor.

La mari

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.