Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Lectors, Novel·la barcelonina, Novetat

El lector opina

2 maig 2015 Sense Comentaris

Barcino

de Maria Carme Roca

Barcelona : Columna, 2009. Demaneu la reserva d’aquest document

Maria Carme Roca (Barcelona, 1955), historiadora i filòloga, amb una cinquantena d’obres publicades es dedica professionalment a l’escriptura des del 1997 i ens novel·la la vida de Luci Minici Natal Quadroni,  il·lustre patrici que l’any 129 va guanyar la cursa de quadrigues en la 227a olimpíada i que assoliria amb el temps, exitoses gestes militars i polítiques. Serà amb la rememoració d’aquella victòria olímpica que ens endinsaren en la seva història tot descobrint la Colònia Faventia Iulia Augusta Paterna Barcino del segle II d.C. des de la perspectiva dels records de Luci Minici,  fill d’una família romana de renom, que se’ns mostrarà la societat romana de la nostra ciutat, les seves costums i tradicions de manera propera i esclaridora, contextualitzant un altre paisatge amb detall, el de l’ànima humana. Odis i misèries que són tant universals com la rivalitat, la maldat, les relacions amo i esclau o be la rancúnia que pot malmetre els èxits de tota una vida.

És una novel·la que ens acostarà a una Barcelona romana de la mà d’un personatge real que ens desvetllarà una altra Barcelona ancorada en els records de l’autora, per que les petjades de Luci Minici Natal Quadroni Ver ressonen en les petjades de la nena que recorria els mateixos carrers vora dos mil anys després i que l’encisarien fins al punt de que el seu veïnatge fora font de passió per la història. Passió que la portaria a fer-ne un bon us de tota la informació obtinguda, dosificant-la amb cura i compartint-la amb els lectors, tant pel que fa, al personatge il·lustre i quasi oblidat per desconegut, com  pel que fa als orígens de la vila que ha esdevingut amb el seu desenvolupament constant la ciutat que ens acull avui dia convidant-nos a conèixer la seva  història, pedra a pedra, tot passejant pels seus carrers.

MAYTE DUARTE SEGUER

 

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.