La Biblioteca de l’Ateneu recomana…
Espriu i Barcelona: al principi va ser Lavínia
de Ramon Balasch
Barcelona : Ajuntament de Barcelona, 2014. Demaneu la reserva d’aquest document.
Salvador Espriu és un dels grans de la literatura catalana. Com bé és sabut, va néixer a Santa Coloma de Farners i va desenvolupar una mena de món propi amb Sinera que és el nom d’Arenys llegit al revés . El que fins ara no es coneixia gaire és la seva relació d’Espiru amb la ciutat de Barcelona. Una relació que surt a la llum de la mà de l’escriptor cornellenc Ramon Balasch i publicat per l’Ajuntament de Barcelona i que no ens pot deixar indiferents.
El llibre està estructurat en quatre apartats que divideixen la vida d’Espriu en quatre períodes cronològics:
- La ciutat on va créixer (1913-1929)
- El mite de Lavínia (1930-1939)
- El mite de Sinera, al cor de l’Eixample de Barcelona (1940-1959)
- El comunicador, entre el crit i la càbala (1960-1985)
Cada capítol està precedit d’un fragment del mapa de la ciutat on hi ha localitzats els punts de Barcelona relacionats amb l’escriptor i amb la seva obra. Després d’un text introductori on Balasch explica què van suposar aquells anys en la vida i l’obra d’Espriu, es reprodueixen fragments d’obres de l’escriptor que ajuden a entendre la seva relació amb Barcelona.
Escriptor, poeta i autor teatral, Espriu, va rebre el 1982 la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona i rebutjà la Creu d’Alfons X el Savi.
Com diu l’autor: “Aquest llibre vol contribuir a proclamar la barcelonitat de Salvador Espriu, un perfecte urbanita que va demostrar sempre un amor enorme a la ciutat. Tota la seva vida i tota la seva obra no s’entenen sense Barcelona”.
Barcelona ha donat el seu nom a un carrer i a un dels seus jardins, situats, respectivament, als districtes de Sant Martí de Provençals i Gràcia.
Deixa el teu comentari!