Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca de l’Ateneu recomana…

16 maig 2015 Sense Comentaris

Espriu i Barcelona: al principi va ser Lavínia

de Ramon Balasch

Barcelona : Ajuntament de Barcelona, 2014. Demaneu la reserva d’aquest document.

Salvador Espriu és un dels grans de la literatura catalana. Com bé és sabut, va néixer a Santa Coloma de Farners i va desenvolupar una mena de món propi amb Sinera que és el nom d’Arenys llegit al revés . El que fins ara no es coneixia gaire és la seva relació d’Espiru amb la ciutat de Barcelona. Una relació que surt a la llum de la mà de l’escriptor cornellenc Ramon Balasch i publicat per l’Ajuntament de Barcelona i que no ens pot deixar indiferents.

El llibre està estructurat en quatre apartats que divideixen la vida d’Espriu en quatre períodes cronològics:

  • La ciutat on va créixer (1913-1929)
  • El mite de Lavínia (1930-1939)
  • El mite de Sinera, al cor de l’Eixample de Barcelona (1940-1959)
  • El comunicador, entre el crit i la càbala (1960-1985)

Cada capítol està precedit d’un fragment del mapa de la ciutat on hi ha localitzats els punts de Barcelona relacionats amb l’escriptor i amb la seva obra. Després d’un text introductori on Balasch explica què van suposar aquells anys en la vida i l’obra d’Espriu, es reprodueixen fragments d’obres de l’escriptor que ajuden a entendre la seva relació amb Barcelona.

Escriptor, poeta i autor teatral, Espriu, va rebre el 1982 la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona i rebutjà la Creu d’Alfons X el Savi.

Com diu l’autor: “Aquest llibre vol contribuir a proclamar la barcelonitat de Salvador Espriu, un perfecte urbanita que va demostrar sempre un amor enorme a la ciutat. Tota la seva vida i tota la seva obra no s’entenen sense Barcelona”.

Barcelona ha donat el seu nom a un carrer i a un dels seus jardins, situats, respectivament, als districtes de Sant Martí de Provençals i Gràcia.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.